Crisi sanitària
El Regne Unit inicia la inoculació massiva amb la vacuna d’Oxford/AstraZeneca
AstraZeneca distribuirà dos milions de dosis a la setmana a hospitals i centres de vacunació britànics
El Govern ordena ampliar l’administració de la segona dosi de les vacunes de 3 a 12 setmanes
Brian Pinker, de 82 anys, va ser dilluns la primera persona a rebre la vacuna d’Oxford/AstraZeneca. La infermera en cap de l’hospital Churchill de la Universitat d’Oxford va ser l’encarregada d’administrar la injecció amb què s’obre una nova etapa en la vacunació massiva contra el coronavirus al Regne Unit, on les primeres inoculacions van començar el passat 2 de desembre. Des d’aleshores s’han subministrat més d’un milió de dosis de la vacuna de Pfizer.
AstraZeneca ha dipositat en sis hospitals d’Anglaterra 535.000 dosis, en una primera entrega. La farmacèutica s’ha compromès a facilitar dos milions de dosis a la setmana, que començaran a distribuir-se immediatament per tot el país i seran administrades en milers de dispensaris, ambulatoris i centres de vacunació especialment condicionats.
El Govern ha alterat el pla original de vacunació, no sense certa polèmica. Les autoritats han decidit que, entre l’administració de la primera i la segona dosi, en lloc dels 21 dies previstos, la pausa s’estengui a 12 setmanes. Amb la vacuna d’Oxford aquest retard podria no ser un gran problema, però la vacuna de Pfizer està dissenyada perquè la segona dosi s’administri als 21 dies i ni tan sols la farmacèutica sap què passarà si es retarda l’administració a tres mesos, si per exemple el grau d’immunització continuarà sent igual.
Cap a la immunització col·lectiva
La raó d’aquest retard és intentar injectar la primera dosi al nombre més gran de gent possible, a fi d’aconseguir un cert grau d’immunització col·lectiva per frenar la xifra imparable de contagis que hi ha en aquest moment al país a causa de la nova soca del virus. Al pic de la tercera onada encara no s’hi ha arribat, però el ritme creixent és de més de 50.000 nous casos cada dia i gairebé 24.000 hospitalitzats en aquests moments. El sistema sanitari s’enfronta a una situació molt pitjor que a la primavera passada, per això l’única solució és la vacunació massiva.
Davant aquesta situació d’emergència nacional hi ha fins i tot els qui han demanat, com l’exprimer ministre Tony Blair, que es posin punts de vacunació per tot el país similars als que s’obren per votar en les eleccions, a escoles, esglésies, centres socials o esportius. Un altre suggeriment informal és utilitzar els veterinaris per posar les injeccions, cosa que no requereix grans coneixements i que ells practiquen cada dia. Hi ha 30 milions de persones al Regne Unit en el grup prioritari de vacunació, per edat avançada o per vulnerabilitat d’un altre tipus. Fins i tot amb dos milions d’inoculacions a la setmana, no sembla possible que tots ells puguin estar vacunats per Setmana Santa com és l’objectiu del Govern.
Notícies relacionades
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Successos Mor un menor de dos anys en quedar-se tancat dins d'un cotxe a Valls
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Rellotge biològic masculí La ciència confirma que l’edat del pare és clau en el desenvolupament del fetus i la salut del nadó
- Sanitat pública Catalunya reforma l’atenció primària perquè en un any es pugui oferir assistència en 48 hores
- Salmonel·losi, la intoxicació estrella de l’estiu: riscos, símptomes i consells pràctics per evitar la infecció
- Les finances del club Radiografia de l'economia del Barça: "Hem passat de l'UCI a planta"
- Successos Mor un menor de dos anys en quedar-se tancat dins d'un cotxe a Valls
- Segons l’Institut Carles III Espanya registra 265 morts prematures atribuïbles a la calor de l’última setmana, 43 a Catalunya
- Corrupció al PSOE Els socis de Sánchez planten Feijóo i rebutgen negociar una moció de censura