Crisi del coronavirus

La lentitud de la campanya de vacunació aixeca una onada de crítiques a França

  • Des de l’inici de la campanya de vacunació, que va començar el passat 27 de desembre, menys de 500 francesos han rebut la primera dosi de la vacuna

  • «A aquest ritme, seguirem encara aquí d’aquí a 5.000 anys», deplora William Dab, exdirector general de Salut

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

«No deixaré que, per raons equivocades, s’assenti una lentitud injustificada» a la campanya de vacunació contra la Covid-19, va prometre el president francès, Emmanuel Macron, als seus compatriotes el passat 31 de desembre. Aquest diumenge, les xifres van posar en evidència la fractura entre la promesa presidencial i la realitat sobre el terreny: mentre prop d’un milió de britànics i més de 250.000 alemanys ja havien rebut la primera dosi de la vacuna, menys de 500 francesos havien sigut vacunats, segons les dades de Covidtracker.

Davant aquesta diferència, les crítiques contra l’estratègia de vacunació es multipliquen. «Considero que avui estem davant un escàndol d’Estat», ha estimat aquest dilluns el president de la regió Grand Est, Jean Rottner. «Estem aplicant una política que ha demostrat ser un fracàs en el passat: mascaretes, tests, ara la vacunació», lamenta Rottner, metge de formació, abans d’assenyalar «una [...] falta de preparació, d’irresponsabilitat». «S’estan burlant de nosaltres. Avui dia vacunar-se és més complicat que comprar un cotxe», resumeix el diputat conservador.

«Excessiva» burocràcia

En el centre de totes les mirades, el ministre de sanitat, Oliver Véran, ha provat en múltiples ocasions de mitigar la polèmica a través del seu compte de Twitter: «Estiguin tranquils. La campanya de vacunació cobrarà aviat impuls», va escriure el 31 de desembre, «l’Alta Autoritat de Salut ha decidit donar prioritat a les persones vulnerables en instal·lacions col·lectives [residències de gent gran]», va assenyalar mirant de justificar la dilació. Si bé, la lentitud de la campanya de vacunació també estaria relacionada amb la pesada burocràcia imposada pel Govern: «El Comitè Nacional Consultiu d’Ètica requereix que cada persona vacunada hagi donat el seu consentiment informat després d’un examen mèdic. Aquesta és una promesa de confiança per als nostres conciutadans. Aquest pas és essencial i el respectem», va recordar Véran.

Per a l’Acadèmia Nacional de Medicina, aquestes precaucions burocràtiques són «excessives» i, lluny d’asserenar els francesos, podrien «suscitar [...] una creixent falta de comprensió vis-à-vis d’una campanya que sembla que es llança amb manca de determinació». Aquesta «extrema cautela assumida per les autoritats sanitàries», en detriment de «la possibilitat de simplificar aquests procediments en la fase preliminar», es tradueix en un «començament molt lent» de la campanya de vacunació, alerta la institució mèdica en un comunicat del 30 de desembre.

Objectiu: vacunar 26 milions de francesos abans de l’estiu

vacunar 26 milions de francesosSi al principi el Govern va optar per prioritzar la vacunació en els centres de persones grans, a partir d’aquest dilluns, el personal mèdic més gran de 50 anys podrà vacunar-se en els centres que disposen ja del sèrum de Pfizer-BioNTech, l’únic aprovat per ara a França. A aquest anunci del ministre de sanitat, se suma la seva promesa d’obrir centres de vacunació a principis del pròxim mes de febrer per «començar a vacunar les persones de més de 75 anys i, després, les de més de 65», i així successivament.

Notícies relacionades

Malgrat la irrefutable lentitud de la campanya, el Govern de Macron no ha rectificat el seu objectiu: vacunar 26 milions de francesos abans de l’estiu. Una meta inversemblant en vista de la cadència actual. «A aquest ritme, seguirem encara aquí d’aquí a 5.000 anys», va deplorar l’ex director general de Salut, William Dab, el passat 2 de gener al diari Le Parisien.

França hauria rebut ja 500.000 dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech, segons el portaveu del Govern, Gabriel Attal, i en rebrà 500.000 més aquesta mateixa setmana. Ara només queda establir una estratègia capaç d’accelerar la seva distribució. Aquest mateix dilluns, el president francès té previst reunir-se amb el seu primer ministre, Jean Castex, i amb el ministre de sanitat per abordar aquesta espinosa missió que té un llançament, si més no, problemàtic. Mentrestant, l’Hexàgon registra més de 65.000 morts per coronavirus des de l’inici de la pandèmia i més de 12.400 contagis en les últimes 24 hores.