Lluita contra la pandèmia

De la vacuna a la immunitat, el camí ja ha començat

L’arribada de les primeres immunitzacions contra la Covid-19 obre una bretxa d’esperança, però encara és aviat per cantar victòria

  • La primera campanya contra la Covid-19 ha començat aquest diumenge a Espanya, amb el repartiment de les primeres 10.000 dosis en residències

  • Entre les primeres punxades i els primers pacients immunitzats per aquest medicament passarà un mes

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Apuntin aquesta data. Perquè aquest diumenge 27 de desembre del 2020 ha sigut un dia històric. Després d’uns interminables i dolorosos mesos de pandèmia, l’arribada de les primeres vacunes contra la Covid-19 ha aconseguit obrir una bretxa d’esperança en aquest fosc període. La tendra imatge d’Araceli Rosario Hidalgo, de 96 anys, rebent la primera vacuna a Espanya ha commocionat tot el país; perquè en l’instant que ha durat aquesta punxada s’ha començat a traçar el principi del final d’aquesta pandèmia. A partir d’ara, vacuna rere vacuna estarem més a prop de forjar una immunitat col·lectiva davant el virus. I llavors sí que podrem cantar victòria.

 «És el principi del final. El principi és la vacuna. I el final, la derrota del virus; la immunitat», ha recordat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Entre les primeres vacunes i els primers immunitzats hi haurà un mes de diferència. L’Araceli, igual que tots els altres ciutadans vacunats aquest diumenge, encara s’haurà d’esperar 21 dies més per posar-se la segona dosi de la vacuna. Els anticossos davant el virus haurien d’aparèixer després d’una setmana de la segona punxada. És a dir, uns 28 dies després des de la primera injecció.

La història rere les primeres vacunes contra la Covid-19 parla d’una fita històrica. Abans d’arribar a la commovedora imatge de les primeres immunitzacions a Espanya, hi ha hagut un milió de persones a tot el món que s’han presentat voluntàries per testar la vacuna durant els assajos clínics. Trobar una immunització en menys d’un any «sense sacrificar ni la seguretat ni l’eficàcia ha sigut possible gràcies a un esforç científic i industrial i una mobilització de recursos sense precedents», ha destacat Illa aquest diumenge.

 

Dosi d’optimisme, sense abaixar la guàrdia

«Avui és un dia per estar contents perquè comencem a veure la llum al final del túnel», ha afirmat, entusiasta, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a les portes de la residència Feixa Llarga de l’Hospitalet, on s’ha subministrat la primera vacuna contra la Covid-19 a Catalunya. L’entusiasme d’aquestes declaracions ha quedat ràpidament matisat pel cru recordatori sobre l’actual expansió de la pandèmia.

Les vacunes, de fet, arriben en un moment crític per a Espanya. Amb més de 1.854.950 casos de Covid-19 confirmats fins ara i gairebé 50.000 morts pel virus, creix la preocupació per una possible tercera onada de contagis que, si no es frena, podria arribar al gener. «No podem abaixar la guàrdia. Ara mateix és imprescindible continuar complint les mesures de prevenció i seguretat», ha afegit Aragonès demanant a la ciutadania «un últim esforç fins a aconseguir la immunitat de grup».

 Per això mateix, les mascaretes, les limitacions d’aforament i les mesures de distanciament social continuaran estant presents en els pròxims mesos. Complicat, ara per ara, posar data a poder tornar a l’antiga normalitat. Tot i que tot apunta que quan s’hagi aconseguit immunitzar entre un 70% i un 80% de la població ja es podrà entreveure el final d’aquesta crisi.

Camí cap a la immunitat

La campanya de vacunació contra la Covid-19 es podria allargar fins a un any a Espanya. S’espera que a partir d’aquest dilluns arribin lots setmanals amb 350.000 vials cadascun de la vacuna de Pfizer i BioNTecha fins a arribar a l’horitzó dels 4 milions i mig de dosis necessàries per immunitzar els col·lectius més vulnerables. Si tot va segons està previst, per al març ja hi podria haver un 5% de la població immunitzada amb la vacuna.

Notícies relacionades

Aquestes previsions podrien fins i tot presentar un panorama més optimista en cas d’aprovar-se altres vacunes contra la Covid-19. El 6 de gener, per exemple, l’Agència Europea del Medicament estudiarà l’autorització de la vacuna nord-americana de la farmacèutica Moderna. I durant les pròximes setmanes també s’espera que s’avaluï la vacuna britànica d’AstraZeneca i Oxford. En cas que aquestes immunitzacions rebin el vistiplau, serà qüestió d’uns dies abans que es comencin a repartir entre la població.

Segons esbossa el pla estatal de vacunació, faran falta uns 140 milions de dosis per garantir la cobertura de tots els ciutadans d’Espanya. La Unió Europea assegura que, segons els contractes tancats fins ara, hi haurà prou vacunes per als 450 milions de ciutadans dels estats membres. De les vacunes a la immunització encara queda un llarg camí. Però almenys ja hem arrencat.