Coronavirus

L’Araceli, de 96 anys, la primera persona vacunada a Espanya

  • La dona, una de les més grans del centre públic de gent gran Los Olmos (Guadalajara), ja ha rebut la primera dosi de Pfizer juntament amb una auxiliar d’infermeria

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Araceli Rosario Hidalgo té 96 anys. És una de les residents més grans del centre públic de gent gran Los Olmos, a Guadalajara. Baixa al saló amb la imprescindible mascareta. Porta vestit de jaqueta negre i mocador de flors al coll. L’Araceli és elegant, amb les seves ulleres i els seus cabells blancs acabats de pentinar. I celles perfectament pintades. Camina amb caminador. S’asseu a la butaca, se senya i es converteix –després de 10 mesos de cruel pandèmia– en la primera persona d’Espanya que rep la vacuna contra la Covid-19. «Gràcies a Déu», somriu després d’admetre els seus nervis. No tant per la punxada sinó pels periodistes de TVE i l’agència Efe que graven i deixen constància d’un moment tan emocionant com històric.

«Araceli, m’ha de dir si nota picor o coïssor. És una punxadeta, gairebé no la notarà», li diu la infermera responsable de la immunització, Carmen Carbonell, que va acompanyada per una altra col·lega. Ja està. L’Araceli ja té al cos la primera de les dues dosis de la vacuna de Pfizer (la segona se la posaran d’aquí a 21 dies) que la protegirà contra una nova i cruel malaltia que es rabeja amb els més grans i que ha provocat desenes de milers de morts a Espanya. Diversos residents de Los Olmos han mort de Covid-19. I ho han fet, com tots, sense acomiadar-se dels seus. Sense abraçades, ni mirades, ni carinyo. Entrevistada a TVE, l’Araceli descriu així l’horror pandèmic: «Hem estat aquí ficats tot aquest temps, sense sortir ni poder veure la família. Molt malament». Afegeix que no va tenir cap dubte quan el treballador social li va dir que seria la primera en rebre la vacuna.

Després de l’Araceli li toca el torn a Mónica Tapias, auxiliar d’infermeria de Los Olmos. «Per a mi, això és un orgull. El que volem és que es vacuni com més gent millor», diu. Conscient d’estar vivint un moment històric, la Mónica insta a la immunització, que a Espanya no és obligatòria i, no obstant, resulta imprescindible per a la protecció social. No té cap molèstia, ni mal de cap. Només nervis per la presència de les càmeres de la tele pública. «Entre tots hem d’aportar el nostre gra de sorra, vacunar-nos i parar la malaltia», afirma. La pandèmia ha sigut duríssima. «Hem estat tancats, sense visites de familiars, sense aquest escalf. Ha sigut trist». A la residència, des de juliol, no hi ha cap intern amb coronavirus. Però tots segueixen amb mesures de precaució: mascareta, distancia, ventilació i higiene constant de mans.

«Veurem si aconseguim que el virus se’n vagi. Tots ens hem de portar bé», afegeix, amb humor, l’Araceli, que ja està asseguda en una butaca pròxima. La resident i la tècnic, acabades de punxar, ara descansen en una cadira. El protocol ordena que han d’estar 15 minuts en observació. «No es nota res, és com qualsevol altra vacuna», afirma la Mónica als mitjans presents a la sala, ben ventilada i amb les finestres obertes.

Els directors de Los Olmos s’acosten a les dues. Els feliciten i els diuen que demà compraran tots els diaris per veure’s a les portades. Riuen. S’emocionen. I reben un aplaudiment.

Acaba de començar una vacunació complexa i llarga, en què el sector preferent són els avis i el personal sociosanitari que els atén.

Les forces armades ja han traslladat amb avió les vacunes de les Canàries, Balears i de les ciutats de Ceuta i Melilla des de la base militar de Getafe (Madrid) i a la resta de regions, el transport es fa per carretera.

El primer lot va arribar ahir, dissabte, a un centre logístic de Guadalajara escortat per la Guàrdia Civil després de creuar la frontera procedents de Bèlgica.

Després de la primera entrega, a partir de dilluns se succeiran els enviaments a cada un dels territoris, amb una mitjana de 350.000 dosis cada setmana, un procediment similar als països de la Unió Europea, on avui també comença la campanya en residències d’avis i personal sanitari.

Notícies relacionades

La previsió és que en les pròximes dotze setmanes es completi la immunització de 2,29 milions de persones, que prosseguirà amb la de la resta de la població en un procés que es prolongarà diversos mesos en els 13.000 punts que disposa la xarxa sanitària pública a Espanya. 

L’arribada de les vacunes ha coincidit amb la confirmació dels primers casos de la nova variant britànica del coronavirus en ciutadans que han viatjat des del Regne Unit.

Temes:

Coronavirus