Inici de la campanya de vacunació

Les primeres vacunes ja són aquí

  • El primer lot de 10.000 vacunes ja ha arribat a Guadalajara, des d’on es repartirà a totes les comunitats autònomes

  • Aquest diumenge començarà oficialment la campanya de vacunació contra la Covid-19 a tota la Unió Europea

  • Espanya espera rebre 4.591.275 dosis en les pròximes dotze setmanes, suficient per immunitzar el 5% de la població

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Les primeres vacunes contra la Covid-19 ja són aquí. Els primers lots amb la immunització dissenyada per Pfizer i BioNtech s’han repartit aquest dissabte per tota la Unió Europea. A Espanya, el preuat carregament ha arribat a les 7.29 hores en un magatzem de Guadalajara. Exactament 25 hores i 30 minut abans que, segons el calendari previst, es comencin a subministrar les primeres dosis en una residència pública pròxima. El camí per arribar fins aquest moment ha sigut llarg i tortuós. Però gràcies als diminuts vials en els quals s’emmagatzemen aquestes vacunes ja es pot entreveure el principi del final de la pandèmia.

Embolicades en desenes de quilos de gel sec i emmagatzemades en contenidors tèrmics, les primeres vacunes aprovades per fer front a la Covid-19 han arribat a tots els estats europeus després d’un llarg viatge per carretera des de la planta belga de Puurs. Ja només queda repartir les dosis dins de cada país perquè demà pugui començar oficialment la campanya de vacunació europea, amb la qual s’espera arribar a 450 milions d’habitants.

«Avui comencem a passar pàgina d’un any molt difícil», ha afirmat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en vigílies de l’inici de la campanya europea, batejada per alguns com el ‘V-Day. «La vacunació ens ajudarà a recuperar gradualment la nostra vida normal. Una vegada que s’hagin vacunat prou persones, podrem tornar a viatjar i trobar-nos amb els nostres amics i familiars. Però fins aleshores, hem de continuar anant amb compte», ha destacat.

Els primers 10.000 vials

A Espanya ja està tot preparat per començar a subministrar les primeres immunitzacions. El primer lot entregat consta d’uns 10.000 vials. Aquesta és la quantitat simbòlica amb què aquest diumenge començarà la campanya de vacunació, que deixarà al voltant poc més de 1.200 injeccions a Madrid i 1.595 a Catalunya. Els carregaments més contundents arribaran a partir de dilluns amb periodicitat setmanal, amb 350.000 vials per a cada entrega.

S’espera que al llarg de les següents 12 setmanes es reparteixin 4.591.275 dosis d’aquesta vacuna a Espanya. Així que cap a mitjans de març ja hi haurien d’haver 2.295.638 persones immunitzades gràcies a aquest compost. Els primers en rebre aquesta vacuna seran els col·lectius més vulnerables. Començant per persones grans i persones amb discapacitat residents a centres sociosanitaris, així com els treballadors de residències, personal sanitari de primera línia i ciutadans amb discapacitat greu que resideixen als seus domicilis.

Els primers 4,5 milions de dosis disponibles arribaran per protegir el 5% de la població. Segons esbossa el pla estatal de vacunació, caldrien uns 140 milions de dosis per garantir la cobertura nacional. Tot apunta que es necessitarà fins a un any per assolir aquest ambiciós objectiu, que requerirà un desplegament logístic mai vist fins a la data i, com no, de la col·laboració ciutadana; doncs cap de les vacunes contra la Covid-19 no seran obligatòries.

Moment històric

Notícies relacionades

La logística ja està tota a punt. A partir de dilluns, 50 centres repartits per tot el territori s’encarregaran de rebre i distribuir uns vials que, a causa de la seva fórmula, s’emmagatzemen a 70 graus sota zero. En les primeres fases del pla de vacunació, equips sanitaris es desplaçaran fins a les residències per subministrar l’antigen. Però així que la vacuna vagi estant disponible per a més gent, s’habilitaran més de 1.300 punts de vacunació per tot el país.

L’arribada de les primeres vacunes suposa «el principi del final de la pandèmia», tal com ha recordat el ministre de sanitat, Salvador Illa, en vigílies de les primeres injeccions. Les imatges que veurem aquest diumenge suposaran un moment històric. Mai abans s’havia aconseguit dissenyar i testar una vacuna en tan poc temps. Però després d’un any d’estudis, el desplegament d’assajos clínics a gran escala i milers de proves en voluntaris de tot el món, les primeres immunitzacions per fi ja són aquí.