Pas endavant

La vacuna de BioNTech Pfizer rep llum verda de l’Agència Europea del Medicament

El comitè científic de l’EMA aprova la comercialització condicional de la primera vacuna a la Unió Europea

FILE PHOTO  A woman holds a small bottle labeled with a  Coronavirus COVID-19 Vaccine  sticker and a medical syringe in front of displayed Pfizer logo in this illustration taken  October 30  2020  REUTERS Dado Ruvic File Photo

FILE PHOTO A woman holds a small bottle labeled with a Coronavirus COVID-19 Vaccine sticker and a medical syringe in front of displayed Pfizer logo in this illustration taken October 30 2020 REUTERS Dado Ruvic File Photo / DADO RUVIC

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La primera vacuna contra el virus de la Covid-19 que es comercialitzarà a la Unió Europea ha superat aquest dilluns una etapa crucial perquè els Vint-i-set Estats membres puguin començar a subministrar-la a partir del dilluns 27 de desembre. Tal com s’esperava, el Comitè de Medicines d’Ús Humà (CHMP) de l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha aprovat durant la reunió extraordinària feta aquest 21 de desembre l’autorització condicional de la comercialització del producte desenvolupat per les farmacèutiques BioNTech i Pfizer. Una vegada la Comissió Europea hi doni la seva aprovació final aquest dimecres, els governs europeus podran començar a subministrar-la.

«És un moment decisiu en els nostres esforços per oferir vacunes segures i eficaces als europeus», ha destacat la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen. «Ara actuarem ràpid. Espero una decisió de la Comissió aquesta nit», ha afegit. La directora general de l’agència, Emer Cooke, també ha celebrat la decisió del comitè científic, que ha considerat com «una conquesta científica històrica», que s’ha aconseguit «en menys d’un any».

Notícies relacionades

Tot i que Brussel·les no s’ha pronunciat encara sobre el nombre de vacunes a què tindran accés els Vint-i-set a partir de diumenge, data en què començarà la distribució de l’antídot a la UE, el portaveu de sanitat de l’Executiu comunitari, Stefan de Keersmaercker, ha confirmat que «estan en contacte amb BioNTech Pfizer» sobre «el nombre de dosis que estaran disponibles als primers lots perquè hi hagi una distribució constant de vacunes que permetin als Estats membres emmagatzemar de manera adequada i organitzar les vacunacions». Segons va anunciar la setmana passada Von der Leyen, els Estats membres començaran a injectar l’antídot contra el coronavirus entre el 27 i 29 de desembre –com és el cas d’Espanya– tot i que hi ha països que encara no hi han posat data. És el cas dels Països Baixos. Segons va indicar fa dues setmanes el seu ministre de Sanitat, la campanya en el cas holandès podria començar el 4 de gener.

La Comissió Europea ha tancat fins ara sis contractes i negocia un setè amb la farmacèutica nord-americana Novavax. A més del que té firmat amb BioNTech/Pfizer per 300 milions de dosis, també ha tancat un acord amb AstraZeneca (400 milions de dosi), amb Sanofi-GSK (300 milions), amb Johnson&Johnson (dosi per a 400 milions de persones), amb Curevac (405 milions de dosis) i amb Moderna (160 milions de dosis). El producte d’aquesta última farmacèutica també es troba en la fase final del procés d’autorització que podria arribar en la reunió extraordinària que ha convocat l’EMA per al 6 de gener. A més, l’agència també ha iniciat revisions contínues de les vacunes produïdes per Johnson & Johnson i AstraZeneca.