setge a la Covid-19

El Regne Unit dona el vistiplau a la vacuna de Pfizer

El Regne Unit es converteix en el primer país del món a iniciar la vacunació de la població contra el coronavirus

El Govern britànic confirma que ja té 50 hospitals preparats per començar a vacunar la setmana vinent

reino-unido-vacuna / periodico

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Agència Reguladora de Productes Sanitaris i Metges (MHRA), l’organisme regulador britànic, ha aprovat l’autorització d’ús per a la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per Pfizer i BioNTech, cosa que fa que el Regne Unit es converteix en el primer país que autoritza aquest tractament farmacològic, segons ha informat la cadena de radiotelevisió pública britànica BBC.

La MHRA ha assenyalat que la vacuna, que ofereix una protecció de fins al 95 per cent contra la Covid-19, és segura per a la seva aplicació a la població britànica. Amb aquesta autorització, la campanya de vacunació podrà començar en qüestió de dies per als grups d’alt risc, fins i tot la setmana vinent.

El Govern britànic ha comprat 40 milions de dosis, amb les quals podrà vacunar 20 milions de persones (el tractament de Pfizer es compon de dues dosis). Prop de deu milions de dosis estaran disponible per al Regne Unit en un breu període.

La BBC ha destacat que aquesta ha sigut l’ocasió en què s’ha desenvolupat amb més celeritat una vacuna contra una malaltia, ja que han passat només deu mesos des de l’inici del procés de desenvolupament fins a l’autorització d’ús en la població, quan habitualment es tarda prop d’una dècada en el desenvolupament. 

50 hospitals estan preparats per començar a vacunar

A més, el Regne Unit té 50 hospitals preparats per començar a vacunar la setmana vinent, després que els reguladors hagin aprovat la vacuna de Pfizer i BioNTech, ha informat aquest dimecres el ministre de Sanitat, Matt Hancock.

En declaracions a la cadena SkyNews, Hancock ha dit que, a més dels hospitals, es preparen centres especials per vacunar, així com als centres mèdics dels barris i a les farmàcies.

«50 hospitals a tot el país ja estan llestos i esperant rebre la vacuna», ha afegit el ministre, que ha avisat de les difícils condicions per mantenir les dosis, a 70 graus sota zero.

«Aquest és un procés de desafiament i l’NHS [Sanitat pública] a tot el Regne Unit està preparat [...] Està acostumat a lidiar amb vacunes i fàrmacs així, amb aquest tipus de condicions», ha afegit.

«No és fàcil però tenim plans, així que aquest matí he parlat amb els meus col·legues de les altres regions (Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord) per assegurar que tots estem preparats per vacunar a partir de principis de la setmana vinent», ha indicat.

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha tuitejat que aquesta és «la millor notícia en molt temps».

Els centres també estaran preparats per vacunar amb la dosi desenvolupada per la Universitat d’Oxford i la farmacèutica britànica AstraZeneca, que és avaluada per l’Agència Reguladora de Productes Sanitaris i Metges.

El ministre de Sanitat ha destacat els beneficis de les dosis d’AstraZeneca, ja que no requereixen condicions d’extrem fred per al seu emmagatzemament, per això facilitarà la immunització.

«Som el primer país del món a comptar amb una vacuna clínicament autoritzada per al seu ús», ha afegit.

En els assajos clínics, dels quals s’ha informat en les últimes setmanes, la vacuna de Pfizer ha demostrat ser un 95% efectiva i amb bons resultats per a tothom, tant joves com gent gran.

El Regne Unit ha arribat a un contracte amb Pfizer per a la compra de 40 milions de dosis, cosa que permetrà vacunar 20 milions de persones, ja que se’n necessiten dues injeccions.

Nadim Zahawi, responsable de supervisar el procés de la vacunació al Regne Unit, ha dit a Twitter que aquest és «avui un gran pas endavant en la lluita contra la Covid-19».

Notícies relacionades

Els experts de l’organisme regulador britànic «han conclòs que la vacuna compleix amb els estrictes nivells de seguretat, qualitat i efectivitat», ha indicat el Ministeri de Sanitat.

S’espera que l’anomenat Comitè Conjunt sobre Vacunació i Immunització (JCVI, en anglès) publiqui la seva recomanació sobre quins grups seran els primers a rebre la vacuna, però es preveu que siguin els avis i el personal sanitari.