LA PANDÈMIA A ESPANYA

No es podrà viatjar entre autonomies del 23 de desembre al 6 de gener tret de per veure «'familiares y allegados'»

La reunions estan limitades a un màxim de 10 persones, nens inclosos, en els dies més assenyalats

Les comunitats podran allargar el toc de queda fins a la 1.30 hores de la matinada la nit de Nadal i la de Cap d'Any

El ministro de Sanidad, Salvador Illa, preside por videoconferencia la reunión del Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud, en Madrid (España), a 30 de septiembre de 2020.

El ministro de Sanidad, Salvador Illa, preside por videoconferencia la reunión del Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud, en Madrid (España), a 30 de septiembre de 2020. / Moncloa (Moncloa)

5
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han aprovat aquest dimecres el pla per a Nadal, que inclou limitar a 10 el nombre màxim de persones que podrien reunir-se en les celebracions, el tancament perimetral de totes les autonomies amb l’excepció dels «desplaçaments a territoris que siguin lloc de residència habitual de familiars o pròxims». Els nens quedaran inclosos dins del nombre màxim i no comptaran a part, com havien demanat algunes comunitats. També es facultarà a les comunitats allargar el toc fins a un màxim de la 1.30 hores de la matinada.

Només Catalunya i Madrid, per raons diferents, s’han oposat a l’acord, tot i que hauran d’aplicar les mesures igualment, ja que l’article 7 del decret de l’estat d’alarma confereix al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut que s’ha reunit aquesta tarda el poder de prendre decisions d’obligat compliment tot i que no hagin sigut aprovades per unanimitat.

Ni tan sols serà necessari publicar l’acord en el BOE, com ha exigit Madrid. «N’hi ha prou que es comuniqui la decisió», ha precisat el ministre de Sanitat en la roda de premsa posterior a la reunió. Catalunya s’ha abstingut, perquè no s’ha «sentit concernida per l’acord», han indicat fonts de la Conselleria de Salut». El lloc per decidir sobre aquestes qüestions és el Procicat i el Govern de Catalunya, i no el Consell Interterritorial», han afegit.

L’única discrepància de Catalunya respecte a les mesures incumbeix el tancament de ‘fronteres’ de les comunitats. Catalunya havia previst aixecar la prohibició dels viatges el dia 21, i si ho fa, haurà de tornar a vetar-los dos dies més tard. Madrid tampoc està d’acord amb els tancaments, que pensava aplicar només durant el pont de la Constitució i fins al 14 de desembre. 

També amics 

El tancament perimetral de les autonomies, incloses les seves excepcions, s’iniciarà el 23 de desembre i acabarà el 6 de gener. Sembla molt taxatiu, però amaga una trampa a l’exceptuar les visites de «‘familiares y allegados’». Segons el diccionari de la RAE el terme ‘allegado’ inclou una persona «‘cercana a otra en parentesco, amistad, trato o confianza’». ¿Llavors es podrà viatjar per reunir-se amb amics? ¿Qui no té amics on disposa d’una segona residència? Illa ha precisat que ‘allegados’ són persones no familiars que tenen «un vincle especial», una cosa impossible de controlar.

Illa confia en la responsabilitat dels ciutadans perquè aquesta norma es compleixi, «perquè ens juguem tots molt». Ha afegit que, evidentment, hi haurà controls, però no ha especificat quin tipus d’informació o documentació es podrà exigir per justificar el viatge.   

Les Balears i les Canàries sense tancament

Les comunitats, en funció de l’evolució de la seva situació epidemiològica, podran limitar els dies en què es permeten aquests desplaçaments excepcionals per visitar familiars i pròxims. Les Canàries i les Balears, «a causa de la seva insularitat» queden excloses del tancament i podran adoptar les mesures que estimin oportunes.

Els dies més assenyalats

L’augment de 6 a 10 del nombre màxim persones que participin en les reunions familiars es limitaria als dies més assenyalats: 24, 25 i 31 de desembre i 1 de gener. S’aconsella que aquestes trobades es componguin de membres que pertanyin al mateix grup de convivència. 

El retard en l’inici del toc de queda fins a un màxim de la 1.30 de la matinada es limita a les nits més rellevants, que en aquest cas són la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any. Aquesta ampliació horària no podria utilitzar-se «en cap cas per desplaçar-se a diferents trobades socials» sinó per tornar al domicili. És a dir, des de l’hora límit actual que tingui establerta cada comunitat, fins a les esmentades 1.30 si s’abandona el lloc de celebració només pot ser per tornar a casa.

Cavalcades estàtiques

Entre el 23 de desembre i el 6 de gener no es permetran la celebració d’esdeveniments presencials amb elevada afluència de públic, cosa que impediria la celebració de cavalcades com la que pretenia organitzar Madrid. Els esdeveniments s’haurien de celebrar en recintes tancats amb limitacions i control d’aforament. El document recomana efectuar «cavalcades estàtiques en llocs on es pugui controlar l’accés, campanades virtuals o retransmissions d’esdeveniments nadalencs per televisió o altres opcions telemàtiques».

Als estudiants que tornen a casa se’ls recomana al document que limitin les interaccions socials i extremin les mesures de prevenció els 10 dies abans. Els estudiants s’hauran d’atenir a les mesures preventives aplicables en cada comunitat i ciutat autònoma. Una vegada a casa, es recomana limitar els contactes, respectar la bombolla de convivència i interactuar sobretot a l’aire lliure, i no a l’interior.  

El primer esborrany

La setmana passada, Sanitat va donar a conèixer un esborrany inicial de les seves recomanacions. Aquestes passaven per limitar les reunions a un màxim de sis persones i retardar fins a la 01.00 el toc de queda la nit de Cap d’Any i Nadal, no celebrar cavalcades o ampliar les visites a les residències i realitzar a l’intern proves diagnòstiques quan torni extremant la prevenció i vigilància.

La nova proposta de Sanitat s’ha flexibilitzat per incorporar la demandes de les autonomies, com Madrid i Catalunya, que pretenien més màniga ampla apujant per exemple el nombre de persones que es poden reunir fins a les 10.

Les propostes de les autonomies

És el cas de Catalunya, que ha proposat que les celebracions de Nadal siguin de 10 persones –d’un màxim de dues bombolles de convivents– però no ha aclarit si els menors de 14 anys comptaran igual que els adults en aquest còmput, tot i que el Procicat s’ha pronunciat a favor d’aquesta mesura.

La Comunitat de Madrid advoca també per ampliar les reunions familiars i socials a un màxim de 10 persones els dies 24, 25 i 31 de desembre i 1 i 6 de gener, així com posposar el límit a les mobilitat nocturna de mitjanit a la 1.30 la Nit de Nadal i Nit de Cap d’Any.

Euskadi també defensarà que s’autoritzin agrupacions màximes de 10 persones els dies de celebracions i s’ampliï la mobilitat nocturna el 24 i el 31 de desembre fins a la 01.00 h, així com aixecar el confinament perimetral de municipis i comunitats autònomes.

Andalusia prendrà mesures en funció del que aconsellin els experts, que, segons el vicepresident de la Junta, Juan Marín, probablement vagin en la línia de flexibilitzar els horaris i no sabem si en la d’obrir també els perímetres, almenys dins de les províncies».

Notícies relacionades

El País Valencià desitja que les festes siguin el més homogènies possibles a tot el territori, tot i que aposta per permetre reunions socials amb un màxim de sis persones i ampliar a deu les reunions familiars, no celebrar cavalcades i obrir la comunitat només en dies concrets com el 24, 25 i 31 de desembre i l’1, 5 i 6 de gener.

Mentre Galícia considera que els menors de 10 anys no han de comptar per al límit en els sopars familiars, que s’ha de fixar per unitats familiars i no per persones, com va plantejar el Ministeri.