setge al patogen

Vilassar de Mar, Sant Pere de Ribes i Sitges, a punt de sortir de la zona de risc

Els tres municipis de Barcelona estan gairebé per sota dels 100 punts de risc de rebrot (EPG) i, per tant, deixen d'estar en risc alt de creixement potencial de l'epidèmia de coronavirus

Terrazas abiertas en una céntrica calle de Sitges, el pasado 15 de agosto al anochecer.

Terrazas abiertas en una céntrica calle de Sitges, el pasado 15 de agosto al anochecer. / EFE / SUSANNA SÁEZ

1
Es llegeix en minuts
Efe

Els municipis de Vilassar de Mar, Sant Pere de Ribes i Sitges, tots tres a la província de Barcelona, estan a punt de baixar dels 100 punts de risc de rebrot (EPG) i, per tant, de deixar d’estar en risc alt de creixement potencial de l’epidèmia de coronavirus.

Segons dades del Departament de Salut obtingudes per Efe, Vilassar de Mar, amb 21.066 habitants, es troba avui amb un EPG de tan sols 105 punts, i amb un índex de velocitat de propagació del virus (Rt) de tot just un 0,50, per la qual cosa probablement demà baixarà dels 100 punts d’EPG, que és la barrera que indica el risc alt i passarà a ser moderat o fins i tot baix (menys de 30).

Una altra població que aviat abandonarà el risc alt de rebrot de SARS-CoV-2 en aquesta segona onada és Sant Pere de Ribes –30.368 habitants–, que té un EPG de 141 i una Rt de 0,52, per la qual cosa també és probable que demà deixi d’estar en vermell i passi a un nivell moderat.

La tercera població catalana de més de 20.000 habitants que s’acosta a l’objectiu de baixar de 100 punts en l’EPG és Sitges –27.123 habitants–, que avui té un risc de rebrot de 175 i una velocitat de contagi de 0,71, és a dir, que cada 100 infectats en contagien 71.

Notícies relacionades

Probablement, si no sorgeix cap brot, seran els tres municipis que abans baixaran la corba de la segona onada i tornaran a situar-se en zona de risc moderat o baix, ja que la resta de poblacions de més de 20.000 habitants encara estan per sobre dels 200 punts EPG, i fins i tot una, Puigcerdà (Girona), supera els 1.360.

El risc de rebrot o índex de creixement potencial (EPG) es calcula multiplicant la velocitat de reproducció (Rt) mitjana dels últims 7 dies per la incidència acumulada (IA) de casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies.