PLA DE DESESCALADA

Els bars i restaurants de Catalunya obriran amb un aforament del 30% a partir de dilluns

El Govern estudia un confinament comarcal en una segona fase, que començarà el 9 de desembre

Els cines, teatres i sales de concerts de petit format obriran el 50%; els grans espais continuaran tancats

20201117 525728 budomo 1 2 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

A partir del pròxim dilluns 23, Catalunya té previst obrir l’interior i les terrasses dels bars i restaurants al 30% i fins a les 17 hores, tal com han confirmat fonts del Govern a EL PERIÓDICO. Així, a més de reprendre’s les activitats a l’aire lliure amb un aforament del 50%, com ja es contemplava des de la setmana passada, també ho farà el sector de la restauració i hostaleria, que té les persianes abaixades des del 15 d’octubre.

Ha sigut el sector de la restauració i l’hostaleria el que ha plantejat al Govern un pla de reobertura progressiva de bars i restaurants, i fins i tot a risc que hi hagi alguna modificació, tot sembla indicar que el pla Procicat (format per les conselleries de Salut i Interior) donarà el vistiplau aquesta setmana, segons va avançar RAC-1.

Segons el pla de desescalada a Catalunya preparat per Salut i Interior, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO i que consta de quatre fases de 15 dies cada una, els cines, teatres, auditoris i sales de concerts de fins a 600 persones podran obrir el 50%. Així, reprendran la seva activitat les petites sales de concerts, però no grans espais com L’Auditori i el Palau de la Música. La resta de restriccions segueixen vigents en aquest primer interval, per la qual cosa es mantindran a les universitats la docència teòrica en format virtual i les extraescolars tancades, així com el tancament perimetral de Catalunya, el confinament municipal de cap de setmana i el toc de queda. Les botigues de menys de 800 metres quadrats mantindran el 30% del seu aforament.

En una segona etapa, el confinament de cap de setmana seria comarcal i els gimnasos podrien reobrir al 50%. La restauració passa al 50% i la cultura, al 70%. En aquesta fase sí que podran obrir, amb un aforament del 50%, aquelles grans sales.

En una tercera fase, les trobades podran ser ja 10 persones i el confinament de cap de setmana passarà a ser d’àrees sanitàries. La restauració podrà obrir fins a les 21 hores i els museus, cines, teatres i sales de concerts, amb un màxim de 700 persones, al 70%. Els centres comercials poden tornar a obrir el 30%, i l’esport passarà a un 70% d’aforament a l’exterior, mantenint el 50% a l’interior. 

Els canvis de la quarta fase inclouen recuperar el 100% de la presencialitat al batxillerat i cicles formatius, així com obrir totes les extraescolars i l’educació en el temps lliure. S’elimina el confinament de cap de setmana, però es manté el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda. La cultura es queda al 70%, però el màxim de persones en una sala pot arribar a les mil. Es recuperen les competicions esportives.

Notícies relacionades

Els centres comercials podran reobrir al 50%, excepte les zones comunes. Es podran reunir un màxim de 100 en actes religiosos i cerimònies civils. En tot aquest pla, la docència teòrica a la universitat es manté de manera virtual. El Govern ja va anunciar que la desescalada podria ser asimètrica i aplicar-se a diferents velocitats al territori. La intenció és que el pla es pugui acabar i presentar-se aquest dijous.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha plantejat al Govern que estudiï que bars i restaurants puguin obrir amb aforament limitat –ella va parlar del 40% o 50%– a partir de dilluns.