LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Un expert d'Oxford augura que es podrà tornar a la normalitat per Setmana Santa

El professor John Bell estima que almenys dues o tres vacunes estaran llestes per subministrar-se el primer trimestre del 2021

London (United Kingdom), 06/11/2020.- A masked cyclist passes a travel shop on an unusually quiet shopping area of Oxford Street in London, Britain, 06 November 2020. On 05 November 2020 until 02 December 2020 Britain is in lockdown with government advise to stay at home, avoid meeting people you do not live with and to close certain businesses and venues. (Reino Unido, Londres) EFE/EPA/NEIL HALL

London (United Kingdom), 06/11/2020.- A masked cyclist passes a travel shop on an unusually quiet shopping area of Oxford Street in London, Britain, 06 November 2020. On 05 November 2020 until 02 December 2020 Britain is in lockdown with government advise to stay at home, avoid meeting people you do not live with and to close certain businesses and venues. (Reino Unido, Londres) EFE/EPA/NEIL HALL / NEIL HALL (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’anunci de la vacuna de Pfizer ha desencadenat l’optimisme en aquesta batalla per controlar la pandèmia de coronavirus. Un destacat assessor científic del Govern del Regne Unit, John Bell, ha augurat que amb les vacunes la vida podrà tornar a la normalitat per a les pròximes vacances de Setmana Santa.

Bell,  professor de Medicina de la Universitat d’Oxford i membre del Grup d’Assessoria Científica per a Emergències (SAGE), s’ha mostrat confiat que almenys dues o tres vacunes –no només la desenvolupada per Pfizer– estaran llestes per ser distribuïdes entre la població a principis del 2021. «No em sorprendria que arribéssim al nou any amb dues o tres vacunes que poguessin ser distribuïdes», ha dit en una compareixença davant una comissió del Parlament britànic. 

Segons Bell, hi ha un 70% o 80% de possibilitats «que s’aconsegueixin prou vacunes en el primer trimestre de l’any vinent perquè a la primavera (boreal) les coses comencin a semblar molt més normals».

Condició: la correcta distribució

En la seva compareixença, el professor ha advertit que aquesta tornada a la normalitat dependrà que la distribució de les vacunes es faci correctament. 

En el cas del Regne Unit, el Govern de Boris Johnson ha reservat 40 milions de dosis de la vacuna de Pfizer, que segons Bell podria rebre l’aprovació dels reguladors del país en les pròximes setmanes. «Estem parlant de mitjans de desembre quan crec que hauríem d’estar llestos per administrar aquesta vacuna», ha afirmat.

Notícies relacionades

Johnson va celebrar dilluns la notícia de la vacuna de Pfizer però va advertir del que encara és «molt, ben aviat» i que la vacunació al Regne Unit és «encara lluny». No obstant, el ministre de Sanitat, Matt Hancock, ha assegurat aquest dimarts que s’ha demanat al Servei Nacional de Salut britànic que es prepari per començar a distribuir la vacuna a principis de desembre.

El Govern planeja donar prioritat a «les persones que viuen en residències d’avis i a qui els cuiden, al personal sanitari i treballadors socials i després anar baixant per franges d’edat», ha detallat Hancock.