20 milions de dosis pfizer

Espanya espera poder immunitzar 10 milions de persones a partir del mes de gener

Es prioritzaran les persones grans, els sanitaris i els col·lectius que marqui el grup de treball amb les comunitats

Illa preveu que a partir del maig hi hagi un «percentatge prou rellevant» de persones vacunades

101120 vacuna dudas ep / periodico

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha considerat que la notícia que ha obert un raig d’esperança en la lluita contra la pandèmia, a causa que una de les vacunes més avançades, la desenvolupada per les farmacèutiques Pfizer i BioNTech, en principi és «eficaç en un 90%», és un «pas important, prometedor i rellevant». Al seu torn, el ministre de Ciència, Pedro Duque, ha considerat que si fins ara hi havia l’«esperança» que hi hauria una vacuna contra la Covid, l’anunci del consorci implica la «certesa» que hi haurà un antídot i el seu desenvolupament arribarà «ben aviat».  

Referent a això, el Govern espanyol espera que la Unió Europea tanqui un contracte amb BioNTech/Pfizer i altres companyies per a la distribució de vials contra el coronavirus «aquesta setmana o la setmana vinent» i a partir d’aquí «calcula» que Espanya, en funció de la seva població, rebrà 20 milions de dosis de l’antigen de Pfizer, a partir del 2021. Com que fan falta dues punxades, l’Executiu preveu que la primera entrega servirà per «immunitzar uns 10 milions de persones». «Si tot va com està previst [...] a principis de gener amb aquesta i potser amb altres vacunes començarà una fase de vacunació i calculem que al maig hi haurà un percentatge suficient rellevant de la població espanyola i europea vacunada», ha precisat Illa en una entrevista a TVE.

Segons el vaticini del ministre, si res es torça, serà a partir del maig, quan la pandèmia «entrarà en un estadi diferent», per això el Govern ha previst precisament aquesta data perquè decaigui l’estat d’alarma.

Illa ha explicat, a més, que tot i que no es «descarta» obligar la ciutadania a vacunar-se, espera que no s’hagi d’arribar a aquest extrem, perquè la societat respongui en «termes favorables» a la campanya de vacunació, igual que ha passat aquest any amb la vacuna de la grip, que ha registrat entre un 30% i un 40% d’increment  respecte als registres del 2019. «Serem clars i contundents amb la gent que diu mentides i que juga a l’anticiència, no ho tolerarem», ha avisat el ministre respecte al moviment antivacunes.

Els antígens que siguin autoritzats per l’agència europea del medicament es distribuiran gratuïtament als centres de salut i els col·lectius que en primer lloc es vacunin seran els que decideixi el grup d’experts conformat fa setmanes pel Govern, les comunitats autònomes i les societats científiques. «Aquí ens guiarem pel que ens diguin els experts, però la informació que rebo d’aquest grup és que es començarà pels grups més vulnerables», com són les persones grans, els col·lectius amb més predisposició a patir Covid de forma severa i els professionals sanitaris.

Les vacunes espanyoles

Al seu torn, el ministre de Ciència, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha precisat que tot i que la vacuna de Pfizer implica una «gran esperança», no s’aturaran la dotzena de vacunes experimentals espanyoles, que estan en fases més inicials, a causa que encara hi ha moltes «incerteses», com quant durarà la immunitat, per la qual cosa els assajos espanyols, que utilitzen altres tècniques, podrien «aportar una cosa diferent».

Notícies relacionades

A més, la Comissió Europea ha entaulat negociacions amb altres empreses, com CureVac i Moderna, mentre que ja ha firmat contractes amb tres farmacèutiques: AstraZeneca, per al subministrament de 300 milions de dosis, Sanofi-GSK, per a 300 milions de dosis més, i Johnson&Johnson, per a 200 milions d’antídots.

D’altra banda, el ministre Illa ha tornat a descartar que en els pròxims dies es decreti un confinament domiciliari a l’assenyalar que les dades d’incidència demostren una «certa estabilització» de la pandèmia. Segons la seva opinió, primer s’han d’avaluar les mesures de restricció que estan prenent a l’empara de l’estat d’alarma abans d’imposar decisions més dràstiques, que, «amb sinceritat», el Govern creu que es podran «evitar».