La UE, a punt de firmar el contracte de la vacuna anti-Covid amb Pfizer / BioNTech

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, confirma que el pacte per a la compra de 300 milions de dosis es ratificarà «aviat»

FILE PHOTO: A doctor prepares a syringe as part of the start of the seasonal influenza vaccination campaign in Nice, France October 24, 2017.   REUTERS/Eric Gaillard/File Photo

FILE PHOTO: A doctor prepares a syringe as part of the start of the seasonal influenza vaccination campaign in Nice, France October 24, 2017. REUTERS/Eric Gaillard/File Photo / Eric Gaillard (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«Tan aviat com arribem a un acord amb BioNTech/Pfizer, o altres companyies amb les quals estem negociant, compartirem la informació però el més important per a nosaltres és desenvolupar una cartera de vacunes i tecnologies com més diversificada millor per augmentar les possibilitats de desenvolupar una vacuna exitosa per als ciutadans europeus», ha respost aquest dilluns el portaveu de Sanitat de la Comissió Europea, Stefan De Keersmaecker, davant l’eufòria desencadenada i les grans expectatives generades després de l’anunci sobre l’efectivitat de la vacuna contra la Covid-19 de la farmacèutica nord-americana Pfizer i l’alemanya BioNTech.

L’Executiu comunitari, que negocia amb els laboratoris en nom dels governs europeus, va tancar a principis del ems de setembre un preacord amb les dues empreses per a la compra inicial de 200 milions de dosis de la seva potencial vacuna contra el coronavirus, a més d’una opció de compra de 100 milions de dosis addicionals més una vegada que l’antídot, basada en l’ARN missatger o ARNm, hagi demostrat que és segur i eficaç. 

L’acord final, segons ha confirmat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es firmarà ben aviat. «Bones notícies de Pfizer i BioNTech sobre l’exitós resultat del seu últim assaig clínic sobre una vacuna contra la Covid-19. La ciència europea funciona. La Comissió Europea firmarà aviat amb ells un contracte per 300 milions de dosis», ha anunciat l’alemanya. «Si es confirma serà un gran èxit per a la política europea d’investigació i innovació», ha celebrat, per la seva banda, l’eurodiputat alemany i portaveu de Sanitat del PPE a l’Eurocambra, Peter Liese, que ha confirmat també que, «d’acord amb la meva informació, els contractes estan a punt de ser firmats».

Sis potencials vacunes

«Una vacuna no acabarà amb la pandèmia de coronavirus de la nit al dia. Segurament passaran molts mesos després de l’aprovació de la vacuna fins que es vacuni entre el 60 i el 70% de les persones a Alemanya i a Europa», admet Liese. No obstant, «si, com estava previst, primer vacunem el personal mèdic i els pacients d’alt risc i si la vacuna efectivament protegeix fins en un 90% contra la Covid-19, es pot prevenir en els pròxims mesos una situació com la que estem vivint ara a Bèlgica», augura el polític alemany.

Notícies relacionades

BioNTech és una empresa alemanya d’investigació fundada el 2008 que col·labora amb el gegant nord-americà Pfizer en el desenvolupament de la vacuna experimental, que es fabricarà a les plantes que les dues empreses tenen a Alemanya i Bèlgica. Es tracta, a més, d’una de les sis empreses amb les quals Brussel·les va concloure al setembre converses per subministrar els tractaments contra la Covid-19 una vegada rebin el vistiplau de l’Agència Europea del Medicament. Fins ara la Comissió Europea també ha entaulat negociacions amb CureVac i Moderna mentre que ha firmat contractes amb tres farmacèutiques més: AstraZeneca, per 300 milions de dosis, Sanofi-GSK per 300 milions de dosis més i amb Johnson&Johnson per 200 milions d’antídots i l’última amb la qual van tancar un acord a principis d’octubre.

A més, Brussel·les també ha tancat fins ara un contracte amb la farmacèutica Gilead per a la compra conjunta de fins a 500.000 dosis del tractament del remdesivir, el primer i únic medicament contra la Covid-19 que té autorització de comercialització condicionada a la UE per als pacients que necessiten subministrament d’oxigen, així com la possibilitat d’augmentar les compres per sobre d’aquesta xifra.