15 milions a l'any en danys

Renfe adverteix una empresa d'esprais per incitar a grafitejar trens

La marca penja a les xarxes la imatge d'un tren sota la qual es llegeix: «Els diumenges són per pintar, recorda-ho...»

zentauroepp51673653 pintada renfe201030130744

zentauroepp51673653 pintada renfe201030130744

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Renfe ha enviat una carta d’apercebiment a l’empresa Writers Madrid SL, especialitzada en esprais, retoladors i tintes, per incitar a les xarxes socials a realitzar grafitis en trens, segons fonts de l’operadora ferroviària.

En el seu escrit, Renfe demana a aquesta empresa que cessi en aquest tipus d’actuacions al poder estar incorrent en una «praxi publicitària contrària als principis de bona fe i amb possible vulneració de diverses normes», i li adverteix que es reserva el dret d’exercir accions legals en contra seu si hi persisteix.

En el seu compte d’Instagram, Writer Madrid mostra una fotografia (amb 1.790 ‘m’agrada’) d’un tren de Renfe totalment grafitejat, sota la qual es pot llegir: «Els diumenges són per pintar, recorda-ho...».

Elevat cost de neteja

Després d’assenyalar que la pràctica del grafiti pot donar lloc a un delicte de danys, l’entitat pública assegura que suporta un important trencament econòmic derivat d’això.

Segons els seus càlculs, el cost de la neteja de pintades en trens ascendeix a uns 15 milions d’euros a l’any, sense comptar les despeses d’augment de vigilància i seguretat en estacions per evitar-les.

Aquests costos augmentarien la factura fins als 25 milions d’euros anuals, amb els quals es podrien comprar tres trens nous de Rodalies cada any o un nou AVE cada dos anys, assenyalen les fonts.

Detenció d’emergència

Un dels mètodes més utilitzats per les bandes de grafiters és accionar indegudament l’aparell d’alarma dels trens quan estan en servei, cosa que produeix la seva detenció d’emergència amb les consegüents molèsties i retards per als viatgers.

Notícies relacionades

Des de la seva Direcció de Seguretat, Renfe col·labora amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat, facilitant informació i la identificació dels grafiters, als quals amb freqüència deté en plena acció, amb la consegüent denúncia davant la Policia o la Guàrdia Civil.

La figura del tècnic en valoració de danys de Renfe i la seva participació com a pèrit és també fonamental com a prova en els judicis. 

Temes:

Renfe Rodalies