03 des 2020

Anar al contingut

Fins al 31 d'octubre

Catalunya obliga des d'avui els comerços de 24 hores a tancar de 22.00 h a 7.00 h per evitar la venda d'alcohol

Sàmper diu que volen evitar mesures dràstiques, però avisa que seran «més estrictes» si no es compleixen

Catalunya obliga des d'avui els comerços de 24 hores a tancar de 22.00 h a 7.00 h per evitar la venda d'alcohol

FERRAN NADEU

El Procicat va aprovar aquest dilluns que els comerços oberts 24 hores tanquin a les 22 h i no puguin reobrir fins a les 7 h, com a mesura per evitar la propagació del coronavirus. La mesura ha entrat en vigor aquest dimarts després de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat. És una de les noves restriccions en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia. La resolució té efectes fins al 31 d’octubre.

La mesura es refereix a les botigues de conveniència, les annexes a les gasolineres o les ubicades en municipis turístics.  El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha explicat, en una entrevista aquest dilluns a Ràdio 4, que és una mesura per evitar la venda d’alcohol a joves, que afecta un sector limitat, i ha destacat que és una decisió que “pretén no arribar al toc de queda”, en ser preguntat si s’aplicarà aquesta mesura a Catalunya.

La nova resolució de Salut considera necessari clarificar l’abast de les mesures respecte a l’aforament en espais comuns d’establiments turístics diferents dels hotelers, respecte a les activitats de restauració en centres de treball i en centres de formació, i respecte de les àrees de servei d’autopistes i altres vies.

Així, a fi d’evitar activitats d’alt risc, com és el consum de begudes alcohòliques a la via pública, considera necessari introduir una limitació horària en determinats establiments comercials, i adoptar també mesures de restricció de l’activitat dels equipaments cívics.

Per això, es limita l’horari de les botigues de conveniència, dels establiments comercials annexos a les gasolineres, dels establiments de menys de 300 metres quadrats de superfície de venda, i de tots els establiments comercials ubicats en municipis turístics, que no es podran mantenir oberts entre les 22.00 hores i les 07.00 hores.

Més restriccions

D’altra banda, se suspenen les activitats en centres cívics i comunitaris que impliquin presencialitat, a menys que es portin a terme per mitjans telemàtics, tot i que s’exceptuen els programes i activitats d’intervenció socioeducativa, oci educatiu i d’educació en l’oci d’infants, adolescents i programes de recolzament juvenil.

La resolució modifica, a més, l’apartat relatiu a les activitats d’hostaleria i restauració en tota mena de locals i establiments, que van quedar suspeses a partir del dia 15 a Catalunya, i que es poden prestar exclusivament mitjançant serveis d’entrega a domicili o recollida a l’establiment amb cita prèvia.

Exclusiu per a clients

Precisa que queden exclosos d’aquesta suspensió els restaurants dels hotels i altres allotjaments turístics, que es poden mantenir oberts sempre que sigui per a ús exclusiu dels seus clients, amb aforament màxim del 50%, sense perjudici que també puguin prestar serveis d’entrega a domicili o recollida a l’establiment amb cita prèvia.

Tampoc resulten afectats per aquestes restriccions els serveis de restauració integrats en centres i serveis sanitaris, sociosanitaris i socials, incloent-hi les activitats d’oci infantil i juvenil, els menjadors escolars i els serveis de menjador de caràcter social, així com els serveis de restauració dels centres de treball destinats a les persones treballadores.

A les àrees de servei d’autopistes i altres vies, les activitats de restauració es poden prestar exclusivament mitjançant serveis d’entrega al mateix establiment, sense que es puguin utilitzar els espais interiors destinats al consum d’aliments i begudes.

Aquesta resolució, que entra en vigor a partir d’aquest dimarts 20 d’octubre amb la seva publicació en el DOGC, tindrà efectes fins al pròxim dia 31 d’octubre.