Fins al 31 d'octubre

Catalunya obliga des d'avui els comerços de 24 hores a tancar de 22.00 h a 7.00 h per evitar la venda d'alcohol

Sàmper diu que volen evitar mesures dràstiques, però avisa que seran «més estrictes» si no es compleixen

zentauroepp48524179 paki rosamari201019094549

zentauroepp48524179 paki rosamari201019094549 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

El Procicat va aprovar aquest dilluns que els comerços oberts 24 hores tanquin a les 22 h i no puguin reobrir fins a les 7 h, com a mesura per evitar la propagació del coronavirus. La mesura ha entrat en vigor aquest dimarts després de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat. És una de les noves restriccions en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia. La resolució té efectes fins al 31 d’octubre.

La mesura es refereix a les botigues de conveniència, lesannexes a les gasolineres o les ubicades en municipis turístics.  El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha explicat, en una entrevista aquest dilluns a Ràdio 4, que és una mesura per evitar la venda d’alcohol a joves, que afecta un sector limitat, i ha destacat que és una decisió que “pretén no arribar al toc de queda”,en ser preguntat si s’aplicarà aquesta mesura a Catalunya.

La nova resolució de Salut considera necessari clarificar l’abast de les mesures respecte a l’aforament en espais comuns d’establiments turístics diferents dels hotelers, respecte a les activitats de restauració en centres de treball i en centres de formació, i respecte de les àrees de servei d’autopistes i altres vies.

Així, a fi d’evitar activitats d’alt risc, com és el consum de begudes alcohòliques a la via pública, considera necessari introduir una limitació horària en determinats establiments comercials, i adoptar també mesures de restricció de l’activitat dels equipaments cívics.

Per això, es limita l’horari de les botigues de conveniència, dels establiments comercials annexos a les gasolineres, dels establiments de menys de 300 metres quadrats de superfície de venda, i de tots els establiments comercials ubicats en municipis turístics, que no es podran mantenir oberts entre les 22.00 hores i les 07.00 hores.

Més restriccions

D’altra banda, se suspenen les activitats en centres cívics i comunitaris que impliquin presencialitat, a menys que es portin a terme per mitjans telemàtics, tot i que s’exceptuen els programes i activitats d’intervenció socioeducativa, oci educatiu i d’educació en l’oci d’infants, adolescents i programes de recolzament juvenil.

La resolució modifica, a més, l’apartat relatiu a les activitats d’hostaleria i restauració en tota mena de locals i establiments, que van quedar suspeses a partir del dia 15 a Catalunya, i que es poden prestar exclusivament mitjançant serveis d’entrega a domicili o recollida a l’establiment amb cita prèvia.

Exclusiu per a clients

Precisa que queden exclosos d’aquesta suspensió els restaurants dels hotels i altres allotjaments turístics, que es poden mantenir oberts sempre que sigui per a ús exclusiu dels seus clients, amb aforament màxim del 50%, sense perjudici que també puguin prestar serveis d’entrega a domicili o recollida a l’establiment amb cita prèvia.

Tampoc resulten afectats per aquestes restriccions els serveis de restauració integrats en centres i serveis sanitaris, sociosanitaris i socials, incloent-hi les activitats d’oci infantil i juvenil, els menjadors escolars i els serveis de menjador de caràcter social, així com els serveis de restauració dels centres de treball destinats a les persones treballadores.

Notícies relacionades

A les àrees de servei d’autopistes i altres vies, les activitats de restauració es poden prestar exclusivament mitjançant serveis d’entrega al mateix establiment, sense que es puguin utilitzar els espais interiors destinats al consum d’aliments i begudes.

Aquesta resolució, que entra en vigor a partir d’aquest dimarts 20 d’octubre amb la seva publicació en el DOGC, tindrà efectes fins al pròxim dia 31 d’octubre.