Habitatge

Airbnb es passa al mercat del lloguer residencial a Eivissa

La irrupció d'aquesta plataforma dedicada fins ara als lloguers de vacances provoca una caiguda dels preus del 65%

ibiza car 1200

ibiza car 1200

2
Es llegeix en minuts
José Miguel L. Romero

Els lloguers de vacances, comptin o no amb l’autorització de l’Administració, van viure una edat d’or a les Pitiüses fins que va començar la pandèmia. La por del contagi, els confinaments i les dificultats per viatjar han provocat que els ingressos d’aquest sector entressin en barrina des del mes de març passat. Per exemple, els pisos turístics il·legals de les Pitiüses van allotjar aquest estiu (fins al mes d’agost) 221.000 turistes menys (-70%) que fa un any.

Per això plataformes com Airbnb han decidit canviar d’estratègia i enfocar el seu model de negoci més enllà de les estades per hores i dies: ara faciliten períodes a Eivissa i Formentera més llargs, de mesos. Booking també s’hi ha apuntat.

Quan Airbnb va obrir aquesta possibilitat, uns 40 propietaris eivissencs van optar per llogar els seus apartaments (fins i tot ‘cabanes’ i vaixells) i habitacions no només per dies o hores, sinó també per més de 28 jornades a preus que oscil·len entre els 483 i els 1.200 euros, si bé n’hi ha 260 més que superen amb escreix aquesta xifra i arriben als cinc dígits mensuals.

El centre d’ajuda d’aquesta plataforma digital (el de Booking també) explica al seu web als amfitrions com reorientar els seus lloguers cap aquest nou model, al qual denomina “estades llargues”: “Animar els viatgers que reservin estades llargues podria ajudar-te a aconseguir una ocupació més gran amb una menor rotació d’hostes i uns ingressos més predictibles”, detalla en un memoràndum.

“Amb els plans de tarifes setmanals i mensuals podràs captar la creixent demanda d’estades més llargues”, reconeix, en el seu cas, Booking, quan s’adreça als seus “col·laboradors”.

De 2.000 a 700 euros

El curiós és que aquest inesperat gir al lloguer mensual no turístic està provocant una cosa insòlita al mercat immobiliari eivissenc: la caiguda dels preus fins a nivells oblidats, de fa una dècada.

Perquè a la caiguda d’arribada de turistes s’hi suma la despoblació de l’illa com a conseqüència de l’aturada econòmica i la mudança a la Península de centenars de treballadors, a més dels que no van arribar a anar-hi a l’estiu perquè les empreses en les quals estaven contractats no van arribar a operar. Cada vegada hi ha més pisos buits: i a més oferta i menor demanda, els preus cauen.

Notícies relacionades

Apartaments “sencers” (en teoria amb vista a sa Conillera) que es lloguen a 38 euros diaris, tenen ara un preu de 679 euros mensuals, amb un descompte del 35% respecte a l’inicialment establert per a 30 dies. Un adossat “sencer” a Sant Josep es pot llogar actualment a 687 euros al mes, gairebé 1.300 euros menys que abans que s’apliqués una rebaixa del 65%. Un altre apartament “sencer” a Platja d’en Bossa i “proper” a una coneguda discoteca a l’aire lliure ha aplicat una reducció de l’11% a la seva tarifa mensual de 876 euros: ara només costa 774 euros.

La rebaixa d’un altre immoble complet de Sant Josep és del 35%, amb un cost mensual de 887 euros. Una “casa d’hostes sencera” (en realitat és un garatge habilitat com a habitatge) situada a ses Salines ha passat de 1.208 a 585 euros (-52%).