coronavirus

Sanitat posa en dubte les dades que proporciona Ayuso sobre la pandèmia

El ministre Illa adverteix que si les noves mesures no milloren la situació caldrà «incrementar-les»

Espanya supera els 800.000 casos des de l'inici de la pandèmia

Sanitat posa en dubte les dades que proporciona Ayuso sobre la pandèmia

JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

La incidència acumulada ha caigut de manera accelerada a la Comunitat de Madrid. Dels 784 casos per 100.000 habitants en 14 dies que reportava dimarts de la setmana passada ha baixat a només 586 aquest dilluns. La caiguda és gairebé de 200 casos en sis dies, però el Ministeri de Sanitat qüestiona les xifres. «Hem de veure com estan afectant els nous tests d’antígens i els retards en les notificacions de les xifres. Amb aquestes dades no podem estar segurs si Madrid va millor o pitjor», ha advertit Fernando Simón, director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), en una roda de premsa conjunta amb Salvador Illa.

Les dades sobre la pandèmia han cobrat importància de sobte ara que el Ministeri de Sanitat imposa el llindar dels 500 casos per obligar al confinament perimetral de les ciutats de més de 100.000 habitants. La Comunitat de Madrid, l’única afectada pel nou barem, els ha utilitzat també durant el cap de setmana per mantenir que la seva situació havia millorat molt amb les mesures que havien pres abans que el Govern els comminés a prendre les seves.

Mesures més dures

Illa ha advertit que «si les mesures, contundents, que s’han pres, no donen resultat, caldrà incrementar-les». I si en donen caldrà anar «amb molt de compte adaptant-les». També va destacar que la millora no serà cosa de dies, sinó de «setmanes». «Setmanes que seran molt dures. L’objectiu no és estabilitzar sinó doblar la corba i arribar a una incidència per sota dels 50 casos», va afegir.

Illa ha anunciat que aquest dimarts anirà a la nova reunió del Grup Covid-19, a la qual també assistiran el conseller de Sanitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, i el vicepresident Ignacio Aguado. No serà fàcil encarrilar el diàleg després que Escudero digués que el ministre intervenia Madrid «per motius polítics» i després es queixés que és l’únic conseller autonòmic a qui no truca.

Els nous tests ràpids

Un dels objectius de la trobada serà aclarir els dubtes sobre el nombre real de casos. Tot i que no ha parlat específicament de Madrid, Simón ha assenyalat que algunes comunitats acumulen un retard en les notificacions d’uns set dies de mitjana, per això a la incidència a 14 dies li podrien faltar la meitat dels casos.

Un altre factor, potser fins i tot més important, és que tant als centres de salut com a les urgències, en els cribratges massius, Madrid va començar a utilitzar dilluns passat els tests ràpids d’antígens. Simón ha dit que desconeix «si s’integren correctament al sistema» de còmput. En teoria, han de formar part de les estadístiques de casos tot i que fins ara només figuraven els diagnòstics confirmats per PCR. 

Més enllà dels detalls tècnics, pot semblar sospitós que la incidència hagi caigut a Madrid en picat just el dia després ue Illa va anunciar el llindar dels 500 casos. Aquest és un dels criteris a partir dels quals cal començar a confinar les poblacions de més de 100.000 habitants.

Els altres dos els continua complint Madrid. Les ucis tenen un 41,5% de llits ocupats per crítics amb Covid-19 i el conjunt dels hospitals un 23%. Aquesta última xifra s’ha estabilitzat a la baixa des de fa una setmana, el que podria fer sospitar que la situació de la pandèmia a la regió s’està estabilitzant però no cau bruscament.

Més de 800.000 contagiats

En el total acumulat, Espanya ja supera els 800.000 contagiats. Les comunitats autònomes han notificat al Ministeri de Sanitat 23.480 nous casos aquest cap de setmana, 2.099 diagnosticats en les últimes 24 hores, un descens en comparació amb els 3.722 de divendres. En total, la xifra de positius des del començament de la pandèmia se situa ja en 813.412, segons les estadístiques oficials.

L’informe recull 139 noves morts amb diagnòstic positiu, ja que la xifra global puja a 32.225, davant els 32.086 del document de divendres. En els últims set dies han mort 366 persones amb diagnòstic confirmat, una xifra clarament menor a les 538 de l’informe de divendres.

Durant els últims set dies, fins a 2.004 persones han necessitat hospitalització (152.997 en el conjunt de la pandèmia) i 189 són a la unitat de cures intensives (uci), d’un total de 13.836 des que el virus va arribar a Espanya.


Notícies relacionades

Des de l’inici de la malaltia, Espanya ha fet més de 10,1 milions de proves PCR i en l’última setmana, del 25 de setembre a l’1 d’octubre, se n’han fet una mitjana de 111.018 al dia.

Així mateix, s’han fet 1.146.196 proves de tests serològics d’anticossos, el que suposa una taxa de 24,34 per cada 1.000 habitants i un increment percentual del 13 %.