Nou protocol

Sanitat aprova la reducció de les quarantenes de 14 a 10 dies a tot Espanya

Aquest matí Catalunya ja ha anunciat que aplicarà aquest nou protocol la setmana que ve

cuarentenas / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat ha aprovat la reducció del període de quarantena per als contactes estrets de 14 a 10 dies i la incorporació dels tests antigènics com a eina de diagnòstic i cribratge, ha anunciat el ministeri en una nota.

La mesura l’havia anticipat al matí el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, després que el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, hagués anunciat que Catalunya reduirà a partir de la setmana que ve de 14 a 10 dies la quarantena de contactes estrets per coronavirus. 

Segons la instrucció de Sanitat, per als casos lleus es manté l’aïllament de 10 dies des de l’inici de símptomes, sempre que n’hagin transcorregut almenys 3 sense presentar cap símptoma. Si es donen aquestes circumstàncies, no serà necessari fer una prova diagnòstica ni per aixecar aquest aïllament ni per reincorporar-se a l’activitat laboral.

En els casos asimptomàtics que resultin positius, l’aïllament es mantindrà en 10 dies des de la data de presa de la mostra per al diagnòstic. El seguiment serà supervisat fins a l’alta epidemiològica de la forma en què ho estableixi cada comunitat autònoma.

Quant a l’àmbit laboral, el personal sanitari i sociosanitari que resulti ser un cas confirmat i no requereixi ingrés hospitalari seguirà les mateixes pautes que la població general pel que fa a l’aïllament. Però a aquests treballadors sí se’ls haurà de fer una prova de diagnòstic que indiqui que han superat el període de transmissibilitat de la infecció perquè es puguin reincorporar al seu lloc de treball.

Les noves mesures estableixen que depenent de la situació epidemiològica de cada comunitat, es podrà recomanar fer-se una prova diagnòstica durant el període de quarantena.

Sanitat explica en el seu comunicat que en l’actualitat hi ha dues proves per detectar infeccions de Covid: una de ràpida de detecció d’antígens i una detecció d’ARN viral mitjançant una PCR o una tècnica molecular equivalent.

«L’actualització de l’estratègia recull la utilització de les dues proves als diferents escenaris de diagnòstic i seguiment dels casos i els contactes», segons Sanitat, per «facilitar el diagnòstic i que aquest es pugui fer el més ràpid possible».

Així, es podran posar en marxa les mesures de control oportunes i es podrà fer front «al previsible augment en els pròxims mesos de les necessitats diagnòstiques per l’increment d’infeccions respiratòries com la grip. 

Catalunya, pionera

Salut estudiava des de feia unes setmanes aquesta possibilitat i ja ha pres la decisió després de consultar-ho amb diversos experts, malgrat que «no tothom hi està d’acord», segons ha reconegut Argimon. El responsable de Salut ha dit que, malgrat que els 14 dies de quarantena són «la millor opció», s’havia de fer un «balanç entre risc i benefici». Per tant, malgrat admetre que hi ha un «cert risc», Argimon creu que «és controlable» i que aquesta mesura pot ajudar a «millorar el compliment» de les quarantenes.

Altres països ja ho han fet. França ha anat més enllà i ha rebaixat la quarantena a set dies, una opció que Argimon considera «massa agosarada» per a la situació epidemiològica que hi ha ara mateix a Catalunya.

Notícies relacionades

Amb aquesta reducció, la quarantena d’un contacte estret amb un positiu s’iguala a l’aïllament que fa una persona infectada, que també és de 10 dies. 

Argimon ha deixat clar que s’avaluarà si la mesura ha servit per millorar el compliment del temps de quarantena i que, si no és així, es recularà.