aquest cap de setmana

Ayuso deixa en l'aire els confinaments de Madrid anunciats pel seu conseller

La presidenta no prendrà una decisió sobre la mesura anunciada pel seu conseller fins dijous o divendres

Zapatero havia anunciat restriccions en la mobilitat a les zones del sud, les de més incidència

c751cd0a-7269-47b5-b1e8-ffd03ec4e3d6-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La Comunitat de Madrid aplicarà «confinaments selectius de les zones bàsiques de salut amb més incidència» del coronavirus a partir de diumenge o dilluns. Això és el que ha anunciat a primera hora del matí el viceconseller de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero, però unes hores després l’equip de la presidenta Isabel Díaz Ayuso ha assegurat que la decisió no està presa i que «s’estudien també altres alternatives». Una desautorització en tota regla i un caos comunicatiu que deixa en la incertesa desenes de milers de ciutadans.   

Les àrees més afectades per l’epidèmia són els barris del sud de Madrid com Puente de Vallecas, on es registren 1.240 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, Usera, Villaverde i Carabanchel. Fora de la capital les poblacions candidates a la mesura serien Parla, Getafe i Alcorcón, a més d’Alcobendas,  l’única població del nord amb índexs semblants. Es desconeix si només s’aïllarien barris concrets, àrees sanitàries (l’àmbit atès per un centre de salut) o districtes. Hi ha àrees on es ronda una incidència de 2.000 casos. 

La decisió sobre la modalitat de confinament, la seva delimitació exacta i la seva durada es prendrà divendres, en la reunió prevista per revisar els resultats de les restriccions a l’hostaleria i en les reunions en vigor des de dilluns de la setmana passada, havia dit Zapatero. «S’estan estudiant diverses alternatives i l’encaix jurídic», ha apuntat, tot i que ha descartat que sigui necessari acollir-se a l’oferta llançada per Pedro Sánchez de decretar l’estat d’alarma a determinats territoris.

Els dubtes

Zapatero ha assegurat durant la seva compareixença que la mesura compta amb el recolzament de la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso.  «L’hi he comunicat aquest matí per WhatsApp i estic convençut que [Ayuso] recolza sempre qualsevol mesura que vagi encaminada a protegir la salut pública». La realitat és molt diferent. L’equip d’Ayuso afirma que l’anunci l’ha agafat per sorpresa durant la reunió del seu Consell de Govern. ¿Que potser Zapatero no s’ha assegurat que el seu missatge rebés el doble ‘check’?  ¿O ha sigut la reacció d’alguns consellers contraris a la restricció el que l’ha fet canviar d’opinió?

El resultat és que després de tres hores i mitja de debat s’ha suspès la roda de premsa que havia d’oferir el vicepresident i portaveu, Javier Aguado. El comunicat fet públic es limita a explicar que «el Govern regional anunciarà aquesta setmana l’adopció de noves mesures davant l’evolució de la Covid-19».  Ayuso i Aguado sempre s’havien mostrat contraris a mesures de confinament perquè afecten greument l’economia.

Nous límits als contactes socials

Zapatero ha anunciat que divendres també s’aprovarà posar «nous límits a la concentració de persones» que poden reunir-se i això afectaria tot el territori de la Comunitat. Des de dilluns de la setmana passada, el nombre màxim de persones en reunions tant públiques com privades és de deu persones i els aforaments de celebracions rondaven el 60%.

Zapatero ha justificat el nou pas dient que «són necessàries mesures més dràstiques» per fer baixar la corba de contagis i la seva repercussió als hospitals. També ha culpat de la situació actual la relaxació dels ciutadans i l’incompliment sistemàtic de les quarantenes. «N’hi ha prou de passejar pels carrers per veure-ho», ha assegurat. La seva presidenta va culpar el dia abans el «mode de vida dels immigrants».  

Enmig d’aquest caos, el Govern ha reiterat que segueix la situació epidemiològica a Madrid «amb certa preocupació» i que, segons la seva opinió, convé «prendre mesures addicionals». Si bé, per no tirar més llenya al foc, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, s’ha mostrat «confiat» que l’Executiu regional «prendrà les mesures corresponents». 

Informe demolidor

Les mesures s’han anunciat el dia després de conèixer-se un informe d’un grup d’investigació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en el qual es destaca l’altíssim risc de rebrot a Madrid, de 591 punts, molt allunyat de la resta de les regions i el triple que el de Catalunya.  Tot i que la Comunitat afirma que des de fa tres setmanes «la situació està controlada i estabilitzada», la realitat és que tots els indicadors marquen un augment intersetmanal dels contagis, les hospitalitzacions i els morts del 30% o més. El més preocupant és el dels llits d’uci, amb una ocupació del 38,5%.

Les restriccions no són les úniques mesures que adoptarà Madrid. També començarà a utilitzar a partir de dilluns els dos milions de tests ràpids d’antígens comprats a la farmacèutica nord-americana Abbot. Ja estan validats pels laboratoris de la Comunitat i Zapatero compta que la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat donarà demà el vistiplau.      

Notícies relacionades

Els resultats s’obtenen en 15 minuts i tenen la mateixa fiabilitat que les PCR durant els cinc primers dies de la infecció. Es començaran a utilitzar en l’Assistència Primària, inclosa pediatria, les urgències dels hospitals, les residències i a les escoles. Això suposarà un «gran avenç», segons el viceconseller, perquè reduirà saturació dels serveis sanitaris i permetrà aïllar des del primer moment les persones que hagin estat en contacte amb els positius.

Quarantenes de 7 dies

Zapatero ha explicat que ha demanat a Sanitat que redueixi de 14 a 7 els dies en què un contacte s’ha d’aïllar per evitar l’alt grau d’incompliment de la quarantenes actuals. El període d’infectivitat del virus es concentra en els primers set, «segons molts especialistes» i «s’ho plantegen França i Alemanya». Segons el viceconseller, el ministeri està estudiant aquesta possibilitat, tot i que Fernando Simón va avançar la setmana passada que el que es planteja és reduir la quarantena a 10 dies, no a 7. El ministre Illa ha especificat, en qualsevol cas, que el temps de quarantena no es canviarà fins que hi hagi «evidències sòlides» que això no implica una expansió de l’epidèmia.