TORNADA A LES AULES

Tornada al col·le: quins drets laborals tenen els pares si els seus fills es contagien de Covid-19

La conciliació s'enfronta al més difícil encara per la irrupció del coronavirus

zentauroepp53724404 barcelona 11 06 2020 sociedad  tema sobre escoles nens aula 200826152808

zentauroepp53724404 barcelona 11 06 2020 sociedad tema sobre escoles nens aula 200826152808 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Covid-19 determinarà les regles de joc en la tornada al col·le 2020-21. La incertesa dels pares, que no saben encara si el curs serà presencial o telemàtic, s’uneix als dubtes que sorgeixen en l’àmbit laboral. ¿I si el meu fill es contagia i no hi pot anar? ¿I si es tanquen les escoles?

EL PERIÓDICO mira de donar llum a aquestes i altres qüestions que marquen la tornada a les aules.

¿Quins drets laborals tenen els pares?

La pregunta s’estén als parcs infantils i piscines. ¿I si emmalalteix el nostre fill? Els progenitors es qüestionen quins drets laborals tenen davant aquesta situació, perquè si un menor emmalalteix i ha de deixar l’escola per fer la quarantena, els pares han de quedar-se amb ell i es multipliquen els problemes organitzatius. Fins i tot el comodí dels avis es presenta com a insuficient.

L’article 37 de l’Estatut dels Treballadors, relatiu al descans setmanal, festes i permisos, no fa referència a causes d’aquest tipus.

Mentrestant, la ministra d’educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha avançat que s’està estudiant la posada en marxa d’un permís retribuït o baixa per a aquells pares els fills dels quals hagin de guardar quarantena per la Covid-19.

Baixes

La resposta més senzilla sembla ser demanar una baixa. Per a això, cal acudir al metge, que serà qui ho decideixi. En aquesta situació s’expedirà com a situació assimilada a accident de treball, i es cobrarà el 75% de la base reguladora, tret que per conveni es tingui complimentat el 100%. D’altra banda, una baixa per incapacitat temporal no és fàcil d’obtenir, i menys encara si és per cuidar un descendent. 

El pla Em Cuida, aprovat pel Ministeri de Treball, tindria la solució legal més encertada, tot i que tan sols amb vigor fins al 22 de setembre: es pot demanar un canvi de jornada o horari temporal «quan es presentin circumstàncies excepcionals relacionades amb les actuacions necessàries per evitar la transmissió de la Covid-19». Aquest mateix dijous, la ministra, Yolanda Díaz, ha avançat la intenció del Govern central de prorrogar el pla Em Cuida.

Permisos

Un altra de les opcions seria recórrer a un permís, que a Espanya estan regulats per article 37 de l’Estatut dels Treballadors, que regula quan els treballadors poden absentar-se de la feina amb dret a remuneració, amb previ avís i de manera justificada: 

  • Quinze dies naturals en cas de matrimoni.
  • Dos dies pel naixement de fill i per la mort, accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs domiciliari, de parents fins al segon grau de consanguinitat o afinitat.
  • Un dia per trasllat del domicili habitual.
  • Pel temps indispensable, per al compliment d’un deure inexcusable de caràcter públic i personal.
  • Per realitzar funcions sindicals o de representació del personal en els termes establerts legalment o convencionalment.
  • Pel temps indispensable per a la realització d’exàmens prenatals i tècniques de preparació al part i, en els casos d’adopció o acolliment, o guarda amb finalitats d’adopció, per a l’assistència a les preceptives sessions d’informació i preparació i per a la realització dels preceptius informes psicològics i socials. 

D’aquesta manera, l’Estatut només contempla dos dies quan els fills pateixin una malaltia greu o requereixin hospitalització. Per acabar-ho d’adobar, no es contemplen malalties lleus i que no requereixin hospitalització, per la qual cosa és preferible acudir als convenis col·lectius de cada sector, que solen contemplar drets addicionals.

Davant aquesta situació, el Govern central ja estudia habilitar permisos especials.

Parlar amb l’empresa

Notícies relacionades

A més, també existeix la possibilitat de consultar amb els superiors sobre què fer en aquesta situació excepcional. El teletreball i un possible pacte amb l’empresa poden ser opcions a valorar.

Si no és possible, una altra opció seria reclamar una adaptació de jornada (per exemple, a jornada contínua, ja que l’Estatut estableix el deure de modificar el torn per cuidar el fill menor de 12 anys). I, per descomptat, hi ha les opcions de la reducció de jornada i de l’excedència temporal, tot i que es redueix el salari.