AL PÀRQUING DE L'HOSPITAL

L'Exèrcit desplega el seu material al Clínic de Saragossa per muntar una carpa

La instal·lació durarà dos dies i divendres si fes falta ja podria utilitzar-se

Al dia es podrà atendre 40 pacients i en cap cas serà un lloc d'ingrés

zentauroepp54450898 fotografies de chus marchador200811213207

zentauroepp54450898 fotografies de chus marchador200811213207

2
Es llegeix en minuts
A. LAHOZ

Tot llest al pàrquing de l’hospital Clínic de Saragossa per començar a muntar aquest dimecres i aquest dijous la carpa que donarà recolzament a les urgències del centre en l’atenció de pacients amb coronavirus o sospita de tenir-lo. Podria acollir els primers usuaris divendres, però «només s’utilitzarà si fos necessari», va reiterar ahir el gerent del sector sanitari III, José Ignacio Barrasa.  

La previsió és que 30 militars de l’Exèrcit de l’Aire de Saragossa participin en el dispositiu per condicionar una àrea de prop de 400 metres quadrats, on es desplegaran 16 botigues (mòduls) i dos contenidors d’ablució (banys i dutxes). La carpa, que no serà en cap cas un hospital de campanya, pretén ser un recolzament» a les urgències del Clínic, que «tenen límits estructurals difícils de salvar», va reconèixer Barrasa. Podrà acollir un màxim de 40 a 45 pacients

Acció preventiva

En les últimes setmanes els casos de coronavirus i els ingressos han crescut, però també, a diferència del que passava al març, hi ha moltes hospitalitzacions de pacients amb altres patologies. «Amb aquest increment de l’assistència i si les xifres de finals de juliol es repeteixen, podríem tenir problemes de seguretat, i per això de manera preventiva ens avancem i ja tenim aquesta estructura», va apuntar el gerent. Barrasa va reconèixer, en qualsevol cas, que l’atenció a urgències en l’última setmana «s’ha reduït una mica». Segons les dades, la mitjana d’atencions en aquest servei de l’hospital a finals de juliol era d’entre 25 i 28 persones al dia, mentre que ara s’està per sota dels 20. 

«En absolut hi ha un col·lapse al Clínic. Hi ha quatre plantes destinades a pacients Covid, però tenim 70 llits lliures encara i quatre pisos més que es poden obrir. Estem en situació de pressió i d’atenció a la demanda que tenim, però no estem en situació crítica», va dir Barrasa. El gerent va reconèixer que, si els casos de coronavirus es redueixen però segueixen a l’alça els d’altres patologies, la carpa «podria atendre usuaris ambulatoris d’urgències sense problemes», va detallar.  

Circuit dissenyat

El muntatge d’aquest recurs va a càrrec del Ministeri de Defensa, però el personal que hi treballi serà tot de l’hospital Clínic. Els circuits ja estan establerts i tan sols quedarà, en última instància, que la direcció del centre sàpiga quin material ha de traslladar a la carpa.  

Notícies relacionades

L’estructura comença amb una zona de recepció i triatge de pacients i, a continuació, hi ha una àrea de treball del personal facultatiu. Es comptarà amb un equip portàtil de rajos X digital i cinc boxes d’urgències. A més es crearà una zona d’hospitalització, on s’ubicarà una àrea de possibles infectats, amb una disponibilitat de 10 llits, i una altra zona de personal contagiat, que tindrà un total de 16 llits.  

Banys i dutxes

Per completar el dispositiu, hi haurà banys i dutxes, així com una zona d’espera de familiars. També hi haurà un circuit que diferenciï les zones netes de les contaminades, elements per al canvi de l’epi i desinfecció del personal.