PARC ASTRONÒMIC DE PRADES

Una setmana per mirar al cel

El Parc Astronòmic de las Muntanyes de Prades projecta un nou observatori

L'astroturisme genera un retorn econòmic de més de 200.000 euros anuals a la zona

zentauroepp54435161 estrellas200810113302

zentauroepp54435161 estrellas200810113302

2
Es llegeix en minuts
Diego Sánchez

Júpiter, el gegant del sistema solar, brilla amb més intensitat aquest estiu. «Ara es troba en oposició, això vol dir que està a la mínima distància amb la Terra –a uns 660 milions de quilòmetres– i per això el veiem en la seva màxima mida», explica amb passió Aleix Roig, responsable del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades (PAP). No en va, en aquesta localitat tarragonina –a uns mil metres d’altitud–, mirar cap al cel amb un telescopi té premi. t«Hem pogut veure les bandes de Júpiter i les seves quatre llunes principals, també una perseida (llàgrima de Sant Llorenç)», relata Marina Climent, guia astronòmica, a un grup d’aficionats a les estrelles des del mirador de Sant Antoni.

Els nivells de foscor del cel i l’estabilitat de la imatge que s’obté, col·loquen aquesta zona entre els millors llocs per observar les estrelles de tota la península. La serra de la Musara i la de la Llena, –al nord i al sud– bloquegen la contaminació lluminosa directa de dues grans ciutats pròximes, Lleida i Tarragona. Aquesta singularitat va motivar fa quatre anys la posada en marxa del projecte Astroprades que preveu la construcció d’un observatori astronòmic al Pla de la Guàrdia que podria ser operatiu a mitjans d’aquesta dècada. De moment, el parc astronòmic disposa d’un  planetari 360 graus, un museu astronòmic i un centre de visitants acabat d’estrenar.

‘Neowise’ sobre Prades, el juliol passat. / PARC ASTRONÒMIC MUNTANYES DE PRADES

Investigació i divulgació

El futur observatori –que compta amb el recolzament de 20 municipis de la zona–, pretén unir la investigació científica de màxim nivell amb la divulgació, una iniciativa pionera a Europa. En aquests moments ja existeix un conveni de treball amb l’Institut d’Astrofísica de les Canàries i el d’Estudis Espacials de Catalunya. La intenció és treballar conjuntament amb l’observatori astronòmic d’Àger, al Montsec. Allà s’estan investigant exoplanetes i les trajectòries de la brossa espacial per poder posar en òrbita noves missions espacials amb seguretat. «El cel fosc permet observar els detalls de nebuloses i galàxies, com la nostra Via Làctia. ¿Què no podrem fer aquí a Prades amb diversos telescopis d’investigació de gran diàmetre?», somia entusiasmat Roig.

Circumpolar captat des del Pla de la Guàrdia, a Prades. / PARC ASTRONÒMIC MUNTANYES DE PRADES

L’astroturisme brilla

Notícies relacionades

Fins al moment, el turisme d’estrelles està demostrant molt interès en la zona. Des del 2016, el parc astronòmic de Prades ofereix diverses activitats per acostar els astres als visitants. Sopars sota les estrelles, vermuts solars i experiències astronòmiques que inclouen observacions amb telescopis automatitzats. «Al poble vam canviar tot l’enllumenat per convertir-nos en un espai lliure de contaminació lluminosa. Cada vegada hi ha més interès pel cel nocturn i això ens va bé per desestacionalitzar el turisme», apunta Lídia Bargas, alcaldessa de la localitat tarragonina.

Les xifres els avalen. Des de l’inici del projecte ja han rebut 8.000 visites i el retorn econòmic per a hotels, comerços i restaurants ha sigut d’uns 200.000 euros anuals, segons informa la Plataforma Astroprades. «L’astroturisme fa que zones rurals tornin a vertebrar la seva economia al voltant d’un producte turístic d’alt valor afegit, fomentant la protecció de l’entorn natural i oferint oportunitats laborals per als joves», apunta Aleix Roig, del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades.