CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Queixes al Vallès per la lenta gestió del rebrot

El Govern defensa que està prenent mesures en funció de l'evolució de la malaltia

Les residències restringeixen avui l'accés als familiars per evitar mals majors

zentauroepp54377800 sabadell200806105807

zentauroepp54377800 sabadell200806105807

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

«Han tornat a arribar tard, i malament». Així valoren el paper que està tenint el Govern en el brot del Vallès Occidental sindicats, veïns i gestors de residències. Retreuen a les autoritats que no preveiessin que el brot de l’àrea metropolitana podria arribar a les grans ciutats industrials del Vallès, i que les mesures s’apliquin amb tardança.  Fonts de la Conselleria de Salut asseguren que actuen en funció de les dades epidemiològiques a cada zona, i insisteixen que també treballen amb mesures preventives, com la de prohibir l’oci nocturn a Catalunya. 

La Generalitat ha ordenat aquest dimarts el tancament de geriàtrics a tres ciutats del Vallès, i dues comarques de les Terres de l’Ebre, on la incidència comença a créixer. «Molts centres geriàtrics es van adaptar i van prohibir les visites abans, però que ara el Govern prengui aquesta decisió és molt greu, van molt tard», es queixa Andrés Rueda, director del geriàtric les Fonts, de Terrassa, i president de l’Associació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència (ASCAD). A partir d’aquest dimecres, les persones que viuen en residències de Ripollet, Terrassa o Sabadell no podran rebre visites, ni tampoc assistir a centres de dia. «El problema és que fa una setmana que s’hauria d’haver pres aquesta decisió», afegeix Rueda. «Portem tota aquesta crisi així, arribant tard i malament», remarca. 

Creix la incidència a les Terres de l’Ebre

La decisió de tancar amb pany i clau els geriàtrics, presa per Afers Socials i Salut, arriba quan aquestes tres ciutats mostren un elevat nombre de casos. A Ripollet, l’índex de rebrot és de 154 i la taxa de reproducció del virus, d’1,45. A Terrasa, aquest recompte s’eleva a 175,6 en el cas del risc de rebrot i a 1,75 en el de la taxa de reproducció, i a Sabadell l’índex ja arriba a 205,1 de risc de rebrot. Però, no obstant, també a tres comarques de les Terres de l’Ebre (Baix Ebre, Montsià i Ribera d’Ebre) també s’ha pres la mateixa decisió. Allà la taxa de reproducció de la malaltia se situa entre 1,2 i 2,02, i el risc de rebrot oscil·la entre el de 152 al Baix Ebre i els 281 a la Ribera d’Ebre. Els responsables del Govern al Delta parlen d’una «situació epidemiològica alta però sota control»

«És una evidència que falten persones als CAPs per rastrejar contactes. És una evidència que ningú pot ocultar i és importantíssim. Anem tard i no han après res de l’onada anterior», es queixa Enrique Rodríguez, secretari de Comissions Obreres al Vallès i la Catalunya Central. «Estem parlant d’un territori molt industrialitzat, amb molta activitat i en contacte amb l’àrea de Barcelona», insisteix el sindicalista. A més, segons el sindicat, el problema dels rebrots, i també és una cosa que es repeteix al Vallès, coincideix amb una falta endèmica de personal a la sanitat pública, agreujada pel període de vacances. «Després de les retallades, ens van deixar una sanitat sota mínims. ¿Què pretenen?», remarca.

El president de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS), Manuel Navas, assenyala en la mateixa línia que el sindicalista. «Això que està succeint és vergonyós, és de jutjat de guàrdia», es queixa apuntant directament la Conselleria de Salut. «Van a les palpentes, van improvisant i no preveuen res de res», afegeix. A part de la restricció en els geriàtrics, l’única mesura que aplicarà la Generalitat al Vallès és la d’instal·lar carpes per fer tests voluntaris i detectar així el virus.

Fonts consultades per la Conselleria de Salut responen que ells actuen en funció de la realitat epidemiològica de cada zona, i que les dades van despuntar dilluns. És llavors quan van anunciar la instal·lació de carpes per desenvolupar tests massius a la població del Vallès, i a partir d’allà arriba la primera mesura de restringir l’entrada als geriàtrics. «A mesura de com vagi evolucionant la situació es prendran més mesures», afegeixen. Des del Govern insisteixen, a més, que ja fa setmanes que pren decisions a tot Catalunya, per exemple, prohibeix l’oci nocturn per evitar nous casos o obliga a portar mascareta al carrer. «S’ha de remarcar que encara no tenim vacuna, i no podem fer que el virus desaparegui», assenyalen. Insisteixen, doncs, en les mesures preventives de netejar-se les mans sovint, distanciar-se i portar la mascareta posada. 

Cartells en àrab

Notícies relacionades

«Hi ha famílies que no es poden permetre confinar-se ¿es faran la prova?, el que caldria fer és ajudar-los i insistir en les mesures de prevenció», assenyala. Per això, moltes associacions de veïns han fet cartells en àrab per mirar de conscienciar molta població, i han insistit perquè l’ajuntament instal·li altaveus per difondre mesures de protecció. «El que no pot ser és que els ajuntaments s’hagin d’oferir a contractar personal per rastrejar», es queixa Navas. 

Un dels ajuntaments que ha assumit diversos sous de rastrejadors, en vista que el Govern no ampliava la plantilla, va ser el de Terrassa. El seu alcalde, Jordi Ballart, considera que ara Salut està fent una bona tasca. «Prenem les decisions quan vam veure l’augment de dades dilluns, però ja feia una setmana que treballàvem amb la idea d’instal·lar carpes per millorar-ne la detecció», explica a EL PERIÓDICO. Ballart agraeix la coordinació que ha establert el Govern aquesta setmana amb els ajuntaments del Vallès, i nega que la resposta hagi sigut tardana. «Que els ajuntaments hem assumit competències que no ens corresponen, això sí que és cert», afegeix.