LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

L'Hospital de la Vall d'Hebron investiga el rol dels nens en la transmissió de la Covid-19

L'objectiu de l'estudi és oferir «dades de pes» per «reduir la incertesa» de cara a l'inici del curs escolar

vall dhebron / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona lidera un estudi epidemiològic per analitzar el rol dels nens en la transmissió intrafamiliar del SARS-CoV-2 que permeti oferir «dades de pes» a les administracions i «reduir la incertesa» en la gestió de l’inici del curs escolar al setembre.

En una roda de premsa telemàtica, el cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de la Vall d’Hebron, Pere Soler, ha destacat que els resultats d’aquest treball, les primeres dades del qual es coneixeran la tercera setmana d’agost, s’entregaran als responsables públics encarregats de la reobertura dels centres educatius.

«No és un estudi científic més destinat a publicar-se, que evidentment també farem, perquè és el que ens requereix la serietat científica, sinó que va enfocat a poder disminuir incertesa i donar dades de pes per poder prendre les millors decisions per als nens», ha emfatitzat Soler.

L’estudi va obtenir una beca de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i està considerat d’interès de salut pública, de manera que disposa d’informació desanonimitzada de tots els casos positius de pacients menors de 18 anys de Catalunya confirmats per PCR des de l’inici de la pandèmia fins al 31 de maig.

Amb aquest registre, que inclou un total de 162 pacients, els investigadors duen a terme entrevistes epidemiològiques a totes les famílies per conèixer la dinàmica de transmissió intrafamiliar i fan un test serològic als nens per conèixer la persistència dels anticossos.

Amb l’objectiu de col·laborar en la gestió de la represa escolar, Soler ha explicat que l’estudi dividirà els pacients per edats similars a les diferents etapes escolars.

En aquest sentit, les primeres dades preliminars mostren dues franges d’edat que concentren la majoria dels casos: els menors de tres anys i els adolescents entre 14 i 18 anys, aquests últims representen el 42% del total.

Soler ha destacat la importància de tenir dades epidemiològiques pròpies en aquest camp, ja que «és un tema que s’ha discutit moltíssim, hem passat de pensar que els nens eren grans contagiadors a tenir molts dubtes sobre el seu paper i tendir a creure ara que realment no són una gran font de contagi».

A més d’aquesta part retrospectiva, els resultats de la qual seran els primers a obtenir-se, l’estudi també té una part prospectiva que, amb el recolzament d’una cinquantena d’hospitals i centres d’atenció primària de tot Catalunya, farà les mateixes enquestes i controls als nous contagis que es van detectant.

L’escola, «prioritat absoluta»

«S’ha d’assumir que l’escola al setembre és una prioritat absoluta, no només per als nens, que han d’anar a l’escola i socialitzar-se, també per tirar endavant el país; quedarà tot bloquejat si no podem escolaritzar-los», ha destacat Soler.

Notícies relacionades

El responsable ha assenyalat que aquest estudi és «totalment compatible i complementari» amb d’altres que s’estan portant a cap a Catalunya, com el de l’Hospital Sant Joan de Déu, i ha remarcat que l’objectiu és «obtenir el màxim de dades».

«Sabem que no serà la solució per fer-ho perfecte i que haurem d’anar aprenent. Aquest virus ens està ensenyant a ser totalment humils i a assumir que les coses van canviant», ha assenyalat Soler, que ha argumentat que aquest estudi és una aportació més a la qual estan «obligats» com a metges del sistema sanitari públic català.