PLATAFORMA KIDS CORONA

Els nens es contagien de Covid-19 igual que els adults, però de manera més lleu

Sant Joan de Déu presenta els resultats preliminars de l'estudi sobre menors, embarassades i coronavirus

La investigació no aclareix, de moment, si els petits són o no vectors de contagi

san joan deu / periodico

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Els nens s’encomanen de coronavirus igual que els adults quan estan exposats a una font d’infecció, però la malaltia es manifesta en ells de manera molt més lleu: en el 99% dels casos o no mostren símptomes o ho fan de manera molt poc important. Són els resultats preliminars de l’estudi de la plataforma Kids Corona que l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona va posar en marxa fa dos mesos per estudiar l’afectació de la Covid-19 en menors i embarassades, que, no obstant, no ha aconseguit respondre encara a la pregunta de si els nens són o no vectors de contagi, una de les grans incògnites existents entorn del virus.

En els últims dos mesos, els investigadors de la plataforma Kids Corona han estudiat 411 famílies amb un total de 724 nens en les quals almenys un dels progenitors ha tingut la malaltia. En la majoria dels casos, la família no va sospitar que aquests nens poguessin haver sigut infectats, perquè no van presentar símptomes o van presentar símptomes molt lleus (principalment febre), en el termini d’entre set dies abans fins a 14 després que el progenitor fos diagnosticat.

Els menors podrien patir menys la Covid-19 per una microbiota diferent a la nasofaringe o per immunitat a altres virus

«Hem vist que els nens s’han infectat igual que els adults. Un 17,5% dels nens d’aquest estudi s’han encomanat, davant el 18% dels adults. Pràcticament tots els menors han sigut asimptomàtics o han presentat símptomes molt lleus. Només un va necessitar ingrés», ha explicat la doctora Carmen Muñoz, del servei de Microbiologia de Sant Joan de Déu en roda de premsa. 

Malaltia menys greu

¿Per què els nens manifesten una malaltia més lleu? Es podria deure al fet que la seva resposta immunològica sigui diferent de la dels grans. O que els petits tinguin una microbiota diferent a la nasofaringe que actués de «protecció». O que la seva immunitat contra altres virus els protegeix també de la Covid-19. «En realitat, es desconeix la causa», ha reconegut la investigadora principal de l’estudi de Kids Corona, Yolanda Jordán.

Muñoz també ha explicat que els van fer proves de detecció del coronavirus (les anomenades PCR) a pares i fills. «En un 33% dels pares positius detectàvem el virus, però només en un 11,9% dels nens. Hem trobat una càrrega viral molt baixeta en tots dos, però no podem respondre si aquestes càrregues tan baixes poden estar o no relacionades amb la transmissió», ha informat.

La majoria de les embarassades passa el coronavirus de manera asimptomàtica o lleu

En paraules del ginecòleg Eduard Gratacós, saber si els nens transmeten el virus en una mesura diferent dels adults és un «repte científic» que genera un «ampli debat social». De moment caldrà esperar per obtenir la resposta. «[Per mirar de respondre a aquesta pregunta] Crearem un estudi en els casals d’estiu d’aquest estiu per detectar els pocs casos positius que hi hagi. És un estudi que requereix un gran esforç, perquè serà un moment de baixa prevalença, però que tindrà un gran rigor científic».

El virus en gestants

Notícies relacionades

L’estudi de Kids Corona també investiga l’afectació de la Covid-19 en embarassades. Per a això, ha analitzat 874 de gestants, de les quals el 14% presentaven anticossos contra el virus. Les infectades durant el primer trimestre (54 dones) van mostrar quadros més lleus (un 70% sense símptomes i un 30% amb símptomes lleus), mentre que les infectades durant el tercer trimestre (71 dones), hi va haver menys casos asimptomàtics (52%), amb un 43,5% de dones amb símptomes lleus i un 4,5% amb pneumònia.

Aquest estudi, el primer de seroprevalença en embarassades disponible a nivell internacional, rebaixa molt les estimacions de gravetat realitzades a partir d’altres estudis. Quan l’estudi es completi, es podrà conèixer l’impacte de la Covid-19 sobre l’embaràs, però de moment se sap que el virus afecta un 14% de les embarassades i que la majoria passen la malaltia de manera asimptomàtica o lleu.