AL SETEMBRE

Els nens tornaran a l'escola malgrat la incògnita de si són vectors de contagi

No hi ha consens científic sobre això: l'últim estudi assenyala que s'infecten de Covid-19 igual que els adults, però més lleu

zentauroepp53237253 26 04 20 coronavirus covid  19 els nens surten al carrer pla200426120123

zentauroepp53237253 26 04 20 coronavirus covid 19 els nens surten al carrer pla200426120123 / Marc vila

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

¿Són els nens vectors de contagi de coronavirus i, per tant, pot ser un risc que tornin a les aules de manera presencial al setembre, com ha anunciat aquest dimecres el Ministeri d’Educació? Aquesta, envoltada de controvèrsia i polèmica, ha sigut una de les grans preguntes d’aquesta pandèmia de Covid-19 i, també, una de les moltes incògnites que encara amaga el virus.

No hi ha un consens en el món científic sobre el grau de transmissió del virus per part dels nens: hi ha experts que defensen que és elevat; d’altres, el contrari. Educació planteja, de moment, que les aules tinguin un màxim de 20 alumnes a Infantil i fins a 4t de Primària. El ministeri esgrimeix, segons dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica, que només un 1,37% del total de casos confirmats de Covid-19 correspon a població d’entre 0 i 19 anys. 

Els resultats preliminars del més recent estudi sobre això, el de la plataforma Kids Corona del Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, es van donar a conèixer ahir mateix: els menors s’encomanen igual que els adults però, això sí, en el 99% dels casos passen la malaltia d’una manera molt més lleu, amb símptomes menors o directament asimptomàtics.

Aquest estudi, que ja ha investigat 411 famílies amb 724 nens, no aconsegueix respondre, de moment, si els petits són transmissors o no del virus. El que sí que se sap, amb la informació disponible fins al moment, és que una persona asimptomàtica en pot contagiar una altra de Covid-19. 

Donat l’ampli debat social que existeix entorn dels nens i el coronavirus, la plataforma Kids Corona també farà aquest estiu un estudi en els casals de Catalunya per detectar els pocs casos positius que hi hagi i esbrinar si els nens són contagiosos.

«Menys greu»

Com va assenyalar el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, Benito Almirante, en una entrevista amb EL PERIÓDICO, els nens emmalalteixen «menys greu» que els adults. «Els que moren es compten per unitats als països occidentals, i, a més, pràcticament sempre tenen una malaltia associada», va dir.

Almirante va explicar, a més, que nens i adolescents tenen el receptor AC2 (a través del qual es multiplica el virus i que es troba en la mucosa del tracte respiratori) molt poc desenvolupada, una cosa que explicaria per què ells tenen «menys càrrega de malaltia» que els adults. «Això té connotacions importants: vol dir, segurament, que els nens necessiten mesures de confinament menys severes que els adults», defensa aquest expert. 

Notícies relacionades

Ell mateix es mostra a favor d’una tornada presencial a les aules a partir del setembre, si bé s’ha d’anar amb compte amb els professors, que tenen una edat i poden patir el virus d’una manera més greu. Almirante defensa també que, si hi ha un pròxim confinament, sigui «sectorial» en comptes d’«universal», ja que el 80% dels morts per Covid-19 té més de 70 anys i, per tant, els nens no són el grup poblacional que més el pateix.

Per la seva banda, el pediatre de la Unitat de Malalties Infeccioses i Immunodeficiències Pediàtriques de Vall d’Hebron, Pere Soler, destaca que «el risc zero no existeix», informa Valentina Raffio. «Ni en una escola, ni a la terrassa en la qual prendràs una cervesa. Hem d’avançar en la desescalada, però sense deixar els nens enrere», argumenta el doctor.