Augmenten les agressions

Una agressió cada quatre dies contra el personal de seguretat de Rodalies: «M’han intentat apunyalar tres vegades»

Els vigilants denuncien falta de personal i equipament en el seu dia a dia

Els Mossos registren 264 actes vandàlics als trens en 15 mesos, majoritàriament vidres trencats

Els Mossos detenen quatre grafiters del metro per les firmes que van deixar en les pintades

La estación de Rodalies de plaza de Catalunya, cerrada tras la incidencia de robo de cobre

La estación de Rodalies de plaza de Catalunya, cerrada tras la incidencia de robo de cobre / JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Fa 23 anys que Andrés Campillo està de vigilant privat a Renfe. Explica que ha tingut problemes en tots els serveis en els quals ha treballat, sobretot a l’hora de tancar les estacions a la nit, principalment a l’hivern, on hi ha persones sense sostre i amb problemes de salut mental, drogues i alcohol. «Els hem de desallotjar i moltes vegades patim enfrontaments físics» en els quals sovint apareixen «xeringues, armes blanques o ampolles trencades», explica a EL PERIÓDICO. «Els vigilants no estem preparats per afrontar aquestes amenaces».

Segons Campillo, en aquest tipus de situacions hauria d’actuar la policia. «Jo mateix he patit tres intents d’apunyalament i moltes amenaces amb xeringues». «No obstant, l’únic que interessa és que es compleixin els horaris de tancament i sobretot d’obertura perquè no hi hagi denúncies per part dels usuaris».

Campillo assenyala que «un dels serveis més perillosos» per als vigilants és el control durant tot el trajecte en trens que creuen zones amb un «elevat índex d’incidències», com platges o llocs d’oci nocturn. «El problema és que la plantilla s’ha reduït: on abans hi havia dues o tres parelles en trens conflictius, ara només n’hi ha una», explica.

Campillo també denuncia les amenaces que reben de grafiters a les estacions quan intenten impedir la pintada de trens. «El perill d’aquest servei és l’apedregada, ja que les vies estan plenes de pedres», afirma. Per això, remarca la importància de comptar amb l’equipament adequat, com gorres antitrauma per protegir-se dels impactes i armilles antipunxades que eviten lesions per apunyalaments.

L’Àrea Central Aeroportuària i de Transport Públic (ACAT) dels Mossos d’Esquadra va registrar 82 denúncies per agressions verbals i físiques a vigilants de Rodalies durant el 2024. La majoria van correspondre a lesions (58), seguides d’amenaces (22) i dos casos de maltractament. El gener i el febrer d’aquest any, s’han comptabilitzat quatre agressions més –tres lesions i una amenaça– contra personal de seguretat privada en infraestructures ferroviàries.

Una lesió d’un vigilant de Rodalies al rebre una pedrada a l’estació de l’Hospitalet /

El Periódico

Jornades de 12 hores

El secretari general del Sindicat de Treballadors de Seguretat de Catalunya, Antonio Maraña, ha denunciat que els vigilants de seguretat que donen servei a Renfe «pateixen en la majoria de les seves jornades de treball situacions que de cap manera es veuen compensades pels seus salaris precaris», amb jornades de 12 hores «en condicions meteorològiques en ocasions extremes» o amb «pocs mitjans de protecció».

Grafitis als vagons de Rodalies /

Ministeri de Transports

A més, lamenta que Renfe adjudiqui el servei de supervisió de les empreses de vigilància a Sicor Seguridad, la qual, segons ell, es dedica a «proposar sancions» a vigilants i «usurpen aquesta funció als inspectors de cada companyia». Per això Maraña considera que els vigilants pateixen «fatiga professional que genera un problema de falta de personal» en el servei.

A més de rebre les denúncies dels vigilants privats, els Mossos també mantenen reunions periòdiques sobre seguretat amb els operadors de transport ferroviari per abordar les agressions, entre altres temes. En aquestes trobades s’analitzen els casos per trobar polítiques de prevenció o reacciói «se’ls orienta, aconsella o dona el suport necessari», segons expliquen des de la policia catalana.

Vandalisme

El gener del 2024 i el març del 2025, els Mossos van comptabilitzar 264 incidents vandàlics als trens. La majoria són danys per vidres trencats pel llançament de peces o altres objectes. Precisament, la policia remarca que «és difícil establir el lloc exacte» del llançament de pedres, ja que l’empresa operadora ferroviària informa dels danys al tren al final del recorregut quan arriben a les cotxeres a la nit i es duu a terme el manteniment dels vagons.

La majoria d’actes vandàlics són vidres trencats pel llançament de peces o altres objectes

«Rares vegades es dona l’avís just quan passa, sinó quan el trajecte acaba i el personal de manteniment i neteja fa un repàs de tot el comboi. És llavors que es detecten tots els desperfectes i es passa l’avís», assenyalen des dels Mossos.

Vandalisme en un tren de Rodalies a Santa Margarida i els Monjos. /

ACN

La majoria de les denuncies per vandalisme als trens es recullen a la Regió Policial Metropolitana Nord (108), seguida a molta distància per Barcelona (34), Ponent (33), Metropolitana Sud (27) i Camp de Tarragona (26).

Dispositiu Mural

Tant al metro com a Rodalies, els Mossos també actuen contra altres tipus de vandalisme, com les pintades de grafiters, en el marc de l’operació Mural. Els agents intensifiquen la vigilància nocturna a les cotxeres i a les últimes estacions de cada línia, moments en què els grafiters, que actuen en grups, accedeixen als recintes on es guarden els trens i causen danys al rebentar portes o parets.

Notícies relacionades

Segons els Mossos, els grafiters acostumen a inutilitzar les càmeres de vigilància de les cotxeres abans de pintar els vagons, a més de gravar-se mentre cometen els actes vandàlics. Alguns fins i tot accionen el fre d’emergència durant els viatges nocturns per aturar el tren i fer les pintades abans d’escapar. També s’enfronten als vigilants de seguretat que intenten detenir-los, tant a les estacions com a les cotxeres, on la vigilància es duu a terme a peu i amb drons.

La reparació dels danys causats per aquestes accions acostuma a costar milers d’euros. Quan no se’ls pot detenir en el mateix moment de la seva acció, els agents obren línies d’investigació per identificar-los, tot i que resulta complicat a causa de la seva alta mobilitat. Per localitzar-los, es valen dels vídeos que els mateixos grafiters publiquen en les xarxes socials o de les firmes que deixen en les seves pintades.