Covid-19:

Simón no «creu» que Espanya estigui davant la segona onada de coronavirus

L'expert demana anar «amb compte» a l'hora de comparar la situació actual, on el 60% són asimptomàtics, amb el primer flagell de l'epidèmia

El balanç de Sanitat recull 6.361 casos nous des de divendres, 855 més en les últimes 24 hores, fet que suposa un lleuger descens en els casos diaris

zentauroepp54103042 l hospitalet de llobregat 13 07 2020  sociedad   brote de co200715083226

zentauroepp54103042 l hospitalet de llobregat 13 07 2020 sociedad brote de co200715083226 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Malgrat que hi ha experts que consideren que Espanya està davant una segona onada de coronavirus, el director del centre d’emergències sanitàries, el doctor Fernando Simón, ha assenyalat aquest dilluns que no «creu» que Espanya estigui en aquesta situació, si bé el Ministeri de Sanitat està estudiant les dades per tenir una conclusió clara respecte a això.

En qualsevol cas, ha avisat que «s’ha d’anar amb compte a l’hora de comparar» la situació actual amb la primera onada ja que ara el nivell de detecció ha crescut exponencialment i, per això, entorn del 60% dels infectats localitzats són asimptomàtics, quan els mesos de març i l’abril només es diagnosticaven els casos greus.

Així mateix, Simón ha posat èmfasi que mentre a Aragó i Catalunya hi ha transmissió comunitària, en altres regions el «virus circula molt poc», per la qual cosa «encara que fos una segona onada, no seria homogènia». Referent a això, el balanç diari del Ministeri de Sanitat recull 6.361 casos més des de divendres, 855 més en les últimes 24 hores, fet que suposa un lleuger descens en el nombre de casos diaris respecte als notificats els dos últims dies que s’ha publicat el recompte. I Aragó (amb 479 positius per PCR) i Catalunya (amb 71) continuen concentrant el 60% dels nous diagnòstics. Si bé aquesta vegada Navarra, amb 94, i el País Basc, amb 76, superen Catalunya, que, al seu torn, depassa per primera vegada la Comunitat de Madrid en el còmput total d’afectats, 75.613 davant 74.700 des de l’inici de l’epidèmia.    

Malgrat això, el director del centre d’emergències sanitàries ha assenyalat que «Aragó està sent molt valent» a l’hora de rebaixar Saragossa i altres zones a la fase 2, però «Catalunya no s’està quedant enrere» amb les mesures implementades. Simón ha remarcat, com ha dit en altres ocasions, que li hauria agradat que el Govern reaccionés «abans», però ha reconegut que «a misses dites sempre és fàcil dir aquestes coses». «Ara Catalunya s’ho està prenent seriosament», ha manifestat.

361 brots actius

Notícies relacionades

En qualsevol cas, el nombre de brots no para de créixer. Dels 450 detectats en la nova normalitat, 361 continuen actius, amb més de 4.100 infectats. D’aquests, el 34% són brots relacionats amb reunions familiars i d’amics o vinculats a l’oci, que estan augmentant a mesura que més espanyols inicien les seves vacances; el 24% estan associats a l’àmbit laboral i el 19% a un àmbit mixt on la transmissió es desplaça de l’àmbit familiar a d’altres. Entorn del 70% són petits, amb menys de deu casos, si bé preocupa un de localitzat a Castella i Lleó i que afecta persones de diverses autonomies.

Simón ha cridat a més l’atenció sobre el nombre de casos importats. Se’n detecten uns 100 a la setmana, bé en els cribratges que es fan a les persones que arriben en pastera, bé als aeroports o controls posteriors, amb un total de 195 persones arribades contagiades en 140 vols. Davant d’això, Sanitat està estudiant reclamar que l’accés sigui amb PCR negativa o prohibir els vols procedents de certs països, si bé dins d’un «consens europeu». Referent a això i malgrat les implicacions en el sector turístic, ha assenyalat que «des del punt de vista sanitari» el fet que el Regne Unit imposi quarantena als viatgers procedents d’Espanya i que altres països limitin l’entrada «afavoreix» la contenció de l’epidèmia perquè «desincentiva» els turistes i es redueix el risc que entrin casos importats.