NOU REPUNT DE CASOS

Els contagis sense control a Catalunya i Aragó disparen els casos a 580 en 24 hores

Simón assegura que la situació a les dues comunitats és «complicada i preocupant», però confia que les restriccions donin resultats

L'expert es mostra partidari que a les dues regions es contractin més rastrejadors i alerta sobre els brots en ambients d'oci

undefined54052077 barcelona 8 07 2020   primer d a de mascarilla obligatoria e200712110903

undefined54052077 barcelona 8 07 2020 primer d a de mascarilla obligatoria e200712110903 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

L’augment dels contagis a Catalunya i Aragó, on s’està produint transmissió comunitària –casos que els serveis de rastreig no poden associar a focus concrets–, almenys a Lleida, Barcelona, l’Hospitalet i Saragossa, ha provocat que el nombre d’infectats diaris a tot Espanya es dispari a 580 casos (266 a l’Aragó i 142 a Catalunya), cosa que converteix aquest dijous en la jornada amb més infectats notificats des que va decaure l’estat d’alarma. Segons el balanç publicat pel Ministeri de Sanitat, cal remuntar-se al 10 de maig per trobar un còmput superior.

Davant això, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha reconegut que la situació a Catalunya i Aragó és «complicada i preocupant», si bé ha considerat que si la població segueix les restriccions imposades per les dues comunitats el problema es «controlarà». Si bé, si hi ha «petits grups que no respecten les mesures de control», amb tota probabilitat «s’allargaran», segons ha avisat. Davant això, Simón s’ha mostrat partidari que a les dues comunitats s’incrementin els equips de rastrejadors dels contactes de cadascun dels infectats diagnosticats.

L’augment de la transmissió es tradueix també en un creixement dels brots actius. Si dilluns n’hi havia 120, aquest dijous n’hi ha 158, però afecten a menys persones, 1.973 davant les 2.139 de fa tres dies. Totes les autonomies han notificat brots i el 49% estan associats a nuclis familiars i un 10% als temporers.

Temporers i joves

Notícies relacionades

No obstant, tot i que el volum dels contagis sigui semblant al de primers de maig, el més positiu és que ara es detecten gairebé tots els casos, cosa que implica un millor aïllament i menys possibilitats de transmissió. A més, el 70% són asimptomàtics i la mitjana d’edat ha baixat, de 62 anys en el període de màxima tensió als 46 en homes i 50 en dones, ja que els col·lectius més afectats en l’actualitat són els temporers i els joves que s’encomanen en ambients festius i nocturns. Per això, la situació als hospitals «continua anant a la baixa», si bé s’estan observant «quadros a l’uci de persones més joves» que fa uns mesos.

De fet, Simón ha reconegut que el que «més preocupa» ara el Ministeri de Sanitat són els brots en ambients d’oci perquè poden implicar persones de múltiples llocs i generen una «transmissió difusa» i difícil de controlar. Pel que fa als temporers, ha avisat que hi ha una «alta probabilitat» que hi hagi «petits brots» associats a aquests treballadors «durant tot l’estiu».