REBROT

Visita al barri de Barcelona més infectat pel coronavirus: «Sembla que anem cap enrere»

La Nova Esquerra de l'Eixample, amb 468 casos acumulats, és la zona més afectada per la pandèmia de Covid-19

undefined54135881 barcelona 15 07 2020 barcelona  repor por los barrios mas af200716174222

undefined54135881 barcelona 15 07 2020 barcelona repor por los barrios mas af200716174222 / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Olga (57 anys) espera, nerviosa, a l’entrada del centre d’atenció primària (CAP) Comte Borrell, al barri de la Nova Esquerra de l’Eixample. «Tinc un disgust...», diu. El seu marit (58) és dins: el dia anterior va estar amb 38 de febre i aquest dijous al matí continuava igual. «Jo estic sense símptomes, però treballo en una clínica dental on vaig tenir contacte amb un pacient amb Covid-19», explica. A l’Olga li van fer una PCR, però el resultat va sortir «indetectable». No amaga la seva preocupació. «Jo estic bé, però ell té factors de risc, com l’obesitat», relata.

L’Olga, davant el CAP Comte Borrell, on li estan fent una PCR al seu marit. / MANU MITRU

La Nova Esquerra de l’Eixample és, amb 489 casos positius acumulats, el barri de Barcelona més castigat pel virus, segons xifres de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). El segueixen Sant Andreu i la Sagrada Família, amb 468 casos acumulats cada un. L’Eixample (que va registrar 121 contagis nous només en l’última setmana) i Sants-Montjuïc (amb 120) són els districtes més afectats.

Incògnites

«No sabem per què hi ha zones més afectades que d’altres. També a Nou Barris han augmentat bastant els casos, i han passa de 7 a 45», explica la gerent de l’ASPB, Carme Borrell. «No hi ha evidència que els casos de Sants tinguin a veure amb els brots de l’Hospitalet, però no es pot descartar», afegeix.

En ciutats de països com Corea del Sud s’han detectat «brots grans», de fins a 100 persones. Però a Barcelona no passa el mateix: hi ha petits brots, d’unes 10 persones, distribuïts per tota la ciutat. «Això ens fa pensar que hi ha transmissió del virus en la comunitat», explica Borrell.

«No sabem per què uns districtes tenen més casos que d’altres», diu Salut Pública de BCN

A la Nova Esquerra de l’Eixample hi ha inquietud. El matrimoni format per l’Ana i el Paco, de 77 i 78 anys respectivament, assegura que surt el mínim. «Ja vam estar tres mesos confinats i ara sembla que anem cap enrere», es queixa l’Ana. «La gent gran tenim més por. Nosaltres ens hem reunit amb la nostra família només una vegada i amb distància», afegeix el Paco.

El David, a la rambla de Fabra i Puig de Sant Andreu, on regenta el bar La Pubilla. / MANU MITRU

Notícies relacionades

Sant Andreu el veïnat viu amb més tranquil·litat. Això sí, durant els últims set dies, quan les xifres de contagis a Barcelona s’han triplicat, ha començat a sorgir la preocupació. «Veig els meus clients més preocupats aquesta última setmana. Però abans estava això molt relaxat», comenta el David, propietari del bar La Pubilla de la rambla de Fabra i Puig. Li preocupa que l’ajuntament torni a reduir l’aforament de l’hostaleria, un sector molt colpejat per la crisi. «Aquí venia molta gent gran que ja no surt de casa».

Una mica més a baix es troba el quiosc de l’Ana. «Ja et dic jo per què hi ha contagis a Sant Andreu: perquè som a prop de Nou Barris», diu la dona. Es queixa que «no tothom» respecta les mesures de seguretat. I dubta que finalment se celebri Sant Jordi la setmana que ve. «La gent no està per a ‘sant jordis’. Ni tan sols s’està venent la Grossa. No hi ha alegria», conclou. 

L’Ana, al seu quiosc de la rambla de Fabra i Puig de Sant Andreu. / MANU MITRU