crisi sanitària

Lleida es prepara per blindar els seus 40.000 pacients vulnerables al coronavirus

Les persones grans i aquells que tinguin malalties cròniques vasculars i respiratòries rebran en els pròxims dies una trucada de Salut

Les residències geriàtriques estan ja confinades des de dissabte passat per evitar que els seus usuaris s'encomanin

a41478ea-cd6d-4c4d-8265-121689a12938-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez

Després de quatre dies de reconfinament al Segrià, per fi un alt càrrec de la Conselleria de Salut, en concret el director de l’Institut Català de la Salut (ICS), Adrià Comella, ha viatjat a la ‘zona zero’ per explicar què s’està fent i, sobretot, què es farà per tractar de doblegar el rebrot de coronavirus, que aquest dimarts comptabilitza un total de 68 pacients hospitalitzats per Covid-19, una vintena més que diumenge passat. Vuit d’ells es troben en estat greu a l’uci. El primer objectiu de les autoritats santàries, ha revelat Comella, són els pacients més vulnerables, les persones que més risc presenten de contreure el coronavirus: avis i malalts crònics, especialment els afligits de patologies cardiovasculars i respiratòries.

Són, segons estimacions de Salut, unes 40.000 persones, és a dir una cinquena part de la població confinada a la comarca. Totes aquestes persones començaran a rebre immediatament trucades dels seus centres de salut per controlar com es troben i conèixer quins són els seus hàbits aquests dies. En cas que el sanitari detecti algun risc, no es descarta que es recomani a aquesta persona una reducció de les seves sortides al carrer, una restricció de contactes o, fins i tot, que es confini al seu domicili. De fet, des de dissabte passat, quan es va decretar el tancament perimetral del Segrià, les residències d’ancians de la comarca tenen prohibides les visites de persones de l’exterior, una manera, en definitiva, de confinament domiciliari per protegir els residents.

«Seran unes setmanes molt crítiques les que venen per davant», ha admès el director de l’ICS, després de fer una reunió de treball amb els responsables sanitaris de la demarcació. Al nombre de contagis ara mateix desbocat, s’hi uneix una falta de mans de professionals sanitaris, que ha conduït la Generalitat a fer una crida contra rellotge per aconseguir reforços voluntaris. «Hem rebut ja l’oferta d’unes 260 persones, professionals de fora de Lleida i de la mateixa demarcació que han mostrat la seva disposició a ajornar les seves vacances».

Lliurances i baixes

El cert és que el desconcert dels últims dies ha sigut majúscul entre els professionals de la sanitat lleidatana, esgotats per l’esforç que s’està fent des del març passat i molts d’ells ja de vacances, per prescripció del mateix departament de Salut. «Ens van instar que féssim les lliurances entre juliol i agost, amb la previsió que hi podia haver rebrots a la tardor... Doncs bé, el rebrot ja està aquí i ara ens agafa amb personal fora i amb personal que està caient de baixa», denuncia Elena Motos, portaveu de Sanitat al sindicat CCOO a Lleida. «Si això no és improvisació, que algú ens ho expliqui», critica la sindicalista.

Notícies relacionades

«No sabem quanta gent s’incorporarà en atenció primària, que ara mateix és la que està aturant el primer cop assistencial», observa Motos. Comella respon que encara no s’ha calculat ni quants sanitaris faran falta ni tampoc a quins llocs se’ls destinarà. 

El que sí que s’ha acordat aquest dimarts és que ben aviat començaran a derivar-se pacients de l’hospital Arnau de Vilanova a altres centres sanitaris de l’ICS de fora de la comarca. «La idea és que aquí es quedin els malalts més crítics o els d’un trasllat més complicat i que els pacients que puguin ser atesos en altres centres pròxims hi vagin. Sobre la taula estan, per exemple, les opcions de l’hospital d’Igualada o el de Manresa. L’Arnau de Vilanova, hospital de referència del Segrià ha hagut de duplicar, en els últims dies, els llits disponibles per a pacients amb coronavirus. Dilluns es va obrir una segona planta amb 30 llits que de moment «és encara bastant buida».