TEMOR DE REBROTS

L'OMS insisteix que el Covid-19 «no desapareixerà» i que la pandèmia «està creixent»

L'organisme apel·la al «compromís moral» dels països i els urgeix a invertir en sanitat i a dotar de recursos el personal sanitari de cara als rebrots

zentauroepp53799243 fotodeldia  pek n  china  18 06 2020   personal sanitario ha200618150830

zentauroepp53799243 fotodeldia pek n china 18 06 2020 personal sanitario ha200618150830 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha insistit que la Covid-19, la malaltia que provoca el nou coronavirus «no desapareixerà», perquè la pandèmia «està creixent» i tant el nombre de casos com de morts continua «augmentant». Unes paraules que coincideixen amb episodis de rebrots en països com ara la Xina, Itàlia i Espanya.

Durant la seva intervenció pel Dia de les Nacions Unides per a l’Administració Pública, Tedros ha avisat que la lluita contra el nou coronavirus no dependrà només del desenvolupament d’eines «eficaces i segures», sinó també de la manera com es distribueixen de manera equitativa.

En aquest sentit, el director general de l’OMS ha comentat que els professionals sanitaris són un dels grups que «més necessiten» aquestes eines, ja que estan a la «primera línia» en la resposta contra la pandèmia. Per això, ha demanat als països que hi inverteixin, assenyalant que és un «compromís polític i moral» donar-los els recursos necessaris perquè puguin fer la seva feina.

«Dret a una feina decent»

«Els professionals sanitaris tenen dret a una feina decent com s’articula en el marc de l’Organització Internacional del Treball aprovat per l’ONU. Tenen dret a salaris i incentius justos i confiables. I en aquest moment de Covid-19, tenen el dret inqüestionable a la salut i la seguretat al seu lloc de treball, incloent-hi l’equip de protecció personal que necessiten per fer la seva feina de manera segura», ha dit.

I és que, tal com ha lamentat, massa sanitaris s’han infectat i han mort pel coronavirus i han patit problemes de salut mental per l’estrès  causat per la pandèmia. A més, ha remarcat la importància d’invertir en educació i capacitació per lluitar contra l’emergència actual que està suposant la Covid-19, així com per construir un millor sistema sanitari en el futur.

Notícies relacionades

A més, el director general de l’OMS ha remarcat la importància de redistribuir els professionals sanitaris en els diferents sectors, així com fomentar la col·laboració pública i privada. «Necessitem assegurar-nos que els sanitaris estan protegits contra l’estigma, l’assetjament i els atacs, proporcionant-los seguretat física i llocs segurs per estar entre torns, segons sigui necessari», ha conclòs.

Finalment, Tedros ha advocat per utilitzar la indústria per proporcionar material sanitari i ha instat els governs que atorguin un «alt nivell de prioritat» a la salut de la població i als professionals sanitaris.