advertència de calvo

El Govern contempla tornar a l'estat d'alarma si els rebrots s'agreugen

«Si arribés el moment, es pot decretar el confinament en una part del territori o en tot», avisa Calvo

Montero matisa que la mesura no es planteja «ni a curt ni a mitjà termini» perquè «la pandèmia està controlada»

zentauroepp53711584 control al gobierno200610133514

zentauroepp53711584 control al gobierno200610133514 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, ha demanat aquesta dimarts prudència per evitar nous brots de coronavirus i ha advertit que, si fos necessari, l’Executiu tornarà a ser «contundent» i podria decretar de nou l’estat d’alarma per impedir la mobilitat dels ciutadans. «Si arribés el moment que tinguem una situació greu, el Govern pot decretar perfectament l’alarma en una part del territori, per no dir en tot», ha avisat a Antena 3.

Actualment, hi ha 36 brots actius, dels quals una dotzena estan controlats, i en principi, segons la vicepresidenta, no és necessària cap mesura més enllà de la sanitària i, en algun cas, retornar a una fase de restriccions. Ha assegurat que s’està dins del previsible i ha insistit en la necessitat de reaccionar ràpidament davant els símptomes i comunicar-los immediatament perquè es pugui ser eficaç en la resposta.

Hores després, davant del risc que la població entengués que la tornada al període excepcional està a la cantonada, la portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha matisat aquesta posició. No es pot excloure tornar a aprovar l’alarma, ha explicat després del Consell de Ministres, però ara mateix és una iniciativa que no es contempla, en vista de les dades de contagis i morts. «El Govern no està estudiant ni a curt ni a mitjà termini reactivar l’estat d’alarma. La pandèmia està en aquest moment controlada. Cada vegada assistim a un nombre menor de contagis i persones mortes. Existeixen els instruments necessaris per poder fer front sense iniciatives extraordinàries. Si la situació del país canviés de forma dràstica, circumstància que no està en les dades, el Govern activaria tots els mecanismes. Però aquesta circumstància no existeix ara mateix», ha assenyalat la també ministra d’Hisenda.

Reobertura de Barajas

Calvo ha defensat la reobertura de Barajas, una decisió que, ha recalcat, s’ha adoptat dins del context de la Unió Europea. Segons Efe, també ha considerat un «disbarat» comparar el 8 de març amb l’aeroport, com ha fet el secretari general del PP, Teodoro García Egea, i ha demanat a l’oposició «solidaritat amb el Govern», que en aquest assumpte «no té cap posició partidista».

La vicepresidenta ha incidit que «el PP ha d’acompanyar el seu país, no el seu Govern, a Europa» i rectificar les seves posicions i ha considerat que el seu recolzament a la candidatura de la vicepresidenta tercera, Nadia Calviño, per presidir l’Eurogrup pot ser un indici que pot estar virant en els seus plantejaments.

Missatges a ERC

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha valorat la possibilitat que els populars poguessin recolzar aquest dijous la convalidació del decret sobre la «nova normalitat» i, en al·lusió a ERC i Ciutadans, ha mostrat la seva preocupació per què els partits de l’oposició es dediquin a «creuar-se vetos».

Especialment, s’ha dirigit al partit republicà català i ha dit que «és el moment que ERC entengui que Catalunya també té un problema importantíssim amb la pandèmia i que Ciutadans ha decidit ser, com ells mateixos diuen, útils».