festa popular

La primera revetlla de Sant Joan de la Covid-19 aposta per la família

Protecció Civil demana celebrar Sant Joan de forma més intima i evitar riscos per no castigar el sistema de salut

Barcelona, Badalona i Mataró tanquen les platges, però altres municipis de la Costa Brava i Daurada les obren

zentauroepp30165312 barcelona  23 06 2015 verbena de sant joan  hoguera en la ca200623133933

zentauroepp30165312 barcelona 23 06 2015 verbena de sant joan hoguera en la ca200623133933

4
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Familiar, pròxima i amb els mínims riscos. Aquesta és la consigna per a la primera revetlla de l’època Covid. Mantenir les distàncies i evitar aglomeracions minimitzaran el risc de contagi, i no agafar el cotxe i fer un bon ús dels petards impedirà que els serveis d’emergències passin una nit moguda, un relatiu descans merescut després de l’estrès sofert des de l’inici de la pandèmia.

Així ho explica Xesca Baró, responsable d’informació de Protecció Civil, de la Conselleria d’Interior, per a qui «aquesta ha de ser una revetlla familiar i amb amics per evitar aglomeracions i contagis». Baró, que s’ha reunit amb els diferents sectors implicats en les revetlles, des de Creu Roja fins als venedors de pirotècnia i les entitats culturals que organitzen correfocs, demana també extremar la prudència per evitar els accidents típics d’aquesta festa.

Alleujament en hospitals

«Si evitem lesionar-nos es reduirà el nombre de persones que acudeixen a l’hospital i així no col·lapsarem els serveis d’urgències, que ja porten acumulada una important càrrega de feina», assegura aquesta especialista que respecte al Covid-19 insisteix en la mesura de protecció més eficaç: «Evitar les aglomeracions i si altres anys molta gent ha volgut anar a les platges en una nit així, aquesta vegada és millor no fer-ho».

Diversos municipis costaners han anunciat el tancament de les seves platges. Barcelona va ser el primer a fer-ho públic, fins i tot abans de saber que la ciutat sortiria totalment de les fases numerades del confinament per entrar directament en la batejada com de represa. 

L’àrea metropolitana, sense platja

La capital catalana prohibeix expressament l’accés a totes les seves platges des de les vuit de la tarda d’aquest dimarts 23 fins a les 10 del matí del dia de Sant Joan. Tanques, cartells, cintes policials i patrulles de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra recordaran la prohibició de trepitjar la sorra, un clàssic en la nit més curta de l’any.

Altres municipis pròxims, com Badalona i la resta dels de l’àrea metropolitana que tenen litoral, s’han afegit també a aquesta iniciativa que busca protegir la salut pública. Igual que Mataró, que amb dos quilòmetres de platges (Sant Simó, El Callao, Varador i Ponent) impedirà l’accés a la sorra, tot i que la capital del Maresme sí que deixarà obrir els xiringuitos, però només en el seu horari habitual, sense les pròrrogues concedides altres anys.

Ni sopars populars, ni fogueres

«El tancament de les platges s’ha decidit des de la prudència i per a la seguretat i la salut col·lectives. De la mateixa manera que vam mantenir les platges tancades fins a la fase dos, creiem que també s’ha de fer en la revetlla tenint en compte la seva important extensió en el municipi», ha explicat Anna Vila-real, regidora de Seguretat Pública de Mataró.

També a Mataró, com en altres municipis, s’han prohibit les revetlles populars. Un cas singular és el tradicional sopar que celebren cada any els veïns del carrer de Sant Joan que hauran de realitzar aquest ‘sopar de germanor’ més endavant. Aquest municipi no permetrà cap foguera. Però a Barcelona, en canvi, sí que se n’han autoritzat dues de molt petites o fogerons a la plaça de Joan Coromines i a l’encreuament d’Entença amb l’avinguda de Mestral.

Cambrils, Vilaseca i Salou, units

L’ocupació de les platges sí que serà possible en diversos municipis de les comarques de Tarragona i Girona. Salou, Cambrils i Vilaseca, per exemple, no impediran l’accés a la platja. «A Salou no deixarem tirar petards a la sorra, ni encendre fogueres, ni posar música, però s’hi podrà accedir», explica el regidor de Platges i Manteniment, Pedro Madrona. «Els municipis pròxims ens hem posat d’acord a obrir tots per evitar que la gent s’acumuli en un únic municipi buscant la seva platja oberta, tot i que aquí no hi ha gaire tradició d’anar a la platja durant la revetlla», afegeix.

Platja d’Aro, sense focs

Notícies relacionades

El mateix argument esgrimeixen als ajuntaments de Platja d’Aro i Palamós, on tampoc es tancaran els accessos a la platja. Tot i que el primer dels municipis ha hagut de suspendre el seu tradicional i multitudinari castell de focs artificials. «La gent podrà anar a la sorra i fins i tot tirar petards, però la Policia Local vigilarà que no hi hagi aglomeracions, tot i que la nostra platja és de dos quilòmetres de llarga i fins a 60 metres d’ampla», diu l’alcalde de Platja d’Aro, Maurici Jiménez. «També confiem en el sentit comú de la gent», afegeix alhora que explica que aquest any s’estrenaran dos quads per patrullar sobre la sorra.

«En els nostres municipis la platja i el passeig marítim formen part de l’espai urbà i seria molt difícil impedir a la gent que vagi a la platja. Són platges urbanes on aniran grups petits o famílies», afegeixen fonts de l’Ajuntament de Palamós, on la revetlla coincideix amb la festa major, per a la qual s’ha limitat una zona a l’aire lliure però amb control d’aforament. També s’han prohibit les atraccions de fira i les barraques per als joves per temor de la Covid-19.