LA NOVA NORMALITAT

El Govern treballa en centres de quarantena per a turistes amb Covid-19

Vergés afirma que si es produeix un rebrot tancar escoles no serà la prioritat

La consellera apunta que si hi ha un nou confinament serà per a grups de risc

La ’consellera’ de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, en una rueda de prensa el 4 de mayo.

La ’consellera’ de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, en una rueda de prensa el 4 de mayo. / MARC BATALLER

3
Es llegeix en minuts

Aquest dissabte la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha afirmat que controlar i gestionar l’arribada de turistes que puguin importar casos de Covid-19 «és un repte de país» i que per això el Govern ja treballa per establir centres de quarantena per aïllar-los en cas que sigui necessari. Vergés també ha avançat que si es produeix un rebrot el Govern plantejarà que només es confinin les persones de risc i ha assenyalat que el tancament d’escoles no serà una prioritat. En aquest sentit, ha admès que va ser precipitat tancar les escoles: «Sabent el que sabem ara, tancar les escoles no hauria sigut tan prioritari».

En una entrevista a RAC-1, Vergés ha assenyalat que és important la col·laboració de tot el sector turístic i hoteler perquè els visitants sàpiguen què han de fer si tenen símptomes. En aquest sentit, ha apuntat que d’entrada els turistes s’hauran de dirigir al telèfon 061, on a més seran atesos en diferents idiomes.

«Tot això és un repte que tenim com a país. Si volem que vingui el turisme haurem de prendre certes precaucions, tenir espais pensant si s’han de fer quarantenes de casos i contactes amb positius», ha afirmat.

Vigilar els casos importats

A la pregunta sobre si ja s’han definit quins seran aquests espais, Vergés ha afirmat que «encara no estan fixats» encara que estan «treballant molt» per establir aquesta i altres mesures a fi de controlar la situació amb l’obertura de fronteres al turisme.

En aquest sentit, amb els rebrots específics en llocs com la Xina, el Brasil o fins i tot Alemanya, i amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alertant que la pandèmia està en una fase «perillosa» nova, la consellera ha apuntat que tot això porta a l’obligació de «vigilar molt» i tenir en compte que a l’obrir les fronteres al turisme és possible que arribin «casos importats que impactin».

El tancament d’escoles, no prioritari

En l’entrevista, Vergés ha abordat la possibilitat d’un possible rebrot del virus a Catalunya i s’ha referit concretament al tancament d’escoles i a un nou confinament. Sobre el primer assumpte, ha dit que si hi ha un rebrot tancar les escoles no serà una de les primeres decisions que es prendran, i ha afegit: «Sabent el que sabem ara, tancar les escoles no hauria sigut tan prioritari».

«En aquells moments els experts van considerar que era una mesura lògica», ha dit Vergés, que ha defensat que els nens i nenes no són vulnerables al virus, que l’escola és un espai molt segur i que els professors sí que han de prendre mesures.

I sobre un nou confinament, la titular de Salut ha explicat que la Generalitat contempla que si es produeix una nova onada de coronavirus, no es decreti un confinament total sinó només el dels grups de persones vulnerables, principalment la gent gran. «Les persones vulnerables seran les primeres que tindran la crida» a confinar-se, ha insistit.

Estar preparats per al rebrot

Sobre la possibilitat que en unes setmanes o mesos arribi una nova onada, Vergés ha dit que «compten» que «hi tornarà a haver molts casos i de gravetat diferent». «Ens hem de preparar per a tot això una altra vegada, però intentem treballar perquè les mesures en què insistim tant aquests dies d’higiene i distàncies s’interioritzin tant que no faci falta confinar tothom a casa seva i parar el país», ha afirmat.

«La resta és fer front a la nova onada sense haver de recórrer al confinament total. S’intentarà. Tot i que en casos de brots localitzats específics, per exemple, potser si que es faria un confinament total amb restricció de sortides tret de per a l’essencial», ha dit.

Coincidència amb la grip

Notícies relacionades

Atès que això podria produir-se, ha afegit, mentre arriba l’època de grips, i per poder discriminar més fàcilment quins casos són grip estacional i quins Covid-19, s’«insistirà» en gran mesura perquè la gent gran i la resta de població vulnerable, així com especialment el màxim nombre de sanitaris, es vacuni. De moment no està sobre la taula, ha aclarit, que sigui obligatòria la vacuna de la grip comuna per a tota la població.

També ha explicat que s’ha plantejat en diferents regions sanitàries que els pacients de coronavirus s’estiguin en centres específics, i així poder comptabilitzar els malalts de Covid-19 i els que no: «A Tarragona els malalts de Covid aniran o a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona o al Sant Joan de Reus».