EL VIRUS ES CONTINUA PROPAGANT

L'OMS adverteix: «El món es troba en una fase nova i perillosa»

Alerta que la pandèmia «s'està accelerant» després que dijous es notifiquessin més de 150.000 casos

Gairebé la meitat es van registrar al continent americà, a més del sud d'Àsia i l'Orient Mitjà

zentauroepp53808707 soc200619184225

zentauroepp53808707 soc200619184225 / Jerome Delay

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de registrar-se aquest dijous la xifra rècord de 150.000 contagis per Covid-19 en només un dia, el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha advertit que la pandèmia de la Covid-19 «s’està accelerant». Dijous es va notificar la quantitat més gran de nous casos en un sol dia, amb més de 150.000. Gairebé la meitat d’aquests casos es van registrar al continent americà, i també se’n van registrar grans quantitats al sud d’Àsia i l’Orient Mitjà, informa Europa Press.

«El món es troba en una nova i perillosa fase. Moltes persones estan comprensiblement fartes de ser a casa. És comprensible que els països estiguin desitjosos d’obrir les seves societats i economies. Però el virus es continua propagant ràpidament, continua sent mortal, i la majoria de la gent continua sent susceptible. Fem una crida a tots els països i totes les persones perquè exerceixin una vigilància extrema», ha advertit en roda de premsa aquest divendres.

Mantenir la distància de seguretat

Tedros ha demanat continuar mantenint la distància de seguretat. «Quedin-se a casa si noten que estan malalts. Continuï tapant-se el nas i la boca quan tussi. Utilitzi una mascareta quan sigui apropiat. Continuï netejant-se les mans. Continuem demanant a tots els països que se centrin en el que és bàsic: trobar, aïllar, provar i cuidar cada cas. Rastregin i posin en quarantena cada contacte», ha afegit.

A mesura que la pandèmia s’accelera, el director de l’organisme sanitari internacional ha detallat que «els més vulnerables seran els que més pateixin». «Tots els països rics i pobres tenen poblacions que són vulnerables a un risc més gran de malalties greus i mort», ha recordat amb motiu del Dia Mundial dels Refugiats, que se celebra aquest dissabte.

La situació dels refugiats

En aquest punt, ha assenyalat que els refugiats «corren un risc especial de patir l’impacte de la Covid-19 perquè sovint tenen un accés limitat a una vivenda adequada, aigua, nutrició, sanejament i serveis de salut». «Més del 80% dels refugiats del món i gairebé tots els desplaçats interns del món es troben en països d’ingressos baixos i mitjans», ha remarcat.

Així, ha reconegut que l’OMS «està profundament preocupada pel perill molt real i present de la transmissió generalitzada de Covid-19 als campaments de refugiats». «A més de l’amenaça per a la salut que representa el virus, la Covid-19 també està exposant molts refugiats a dificultats encara més greus», ha afegit.

Notícies relacionades

Un informe publicat aquest divendres pel Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Vermella mostra que al voltant del 70% dels refugiats enquestats a Turquia havien perdut els seus llocs de treball des del començament de la pandèmia.

«Tenim el deure compartit de fer tot el possible per prevenir, detectar i respondre la transmissió de la Covid-19 entre les poblacions de refugiats. Les mesures de salut pública que redueixen la transmissió de la Covid-19 requereixen una aplicació estricta i sostinguda. Això és difícil d’aconseguir en els camps de refugiats, on la situació de la salut pública és feble», ha assenyalat.