El Govern proposa crear un sistema estatal de cures, amb 300.000 llocs de treball

Montero es compromet a impulsar una llei de temps corresponsable, que garanteixi el «dret a la conciliació»

La ministra admet que no es va aprovar la prestació per a pares per «por» que penalitzés les dones en la reincorporació

zentauroepp53157717 colell200417201310

zentauroepp53157717 colell200417201310 / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La xarxa de cures a Espanya és «fràgil, feminitzada, extremadament precària i ha saltat pels aires durant la crisi sanitària». Aquest és el diagnòstic de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, sobre el sistema d’atenció als menors, avis i dependents, i una anàlisi compartida pels cuidadors i la societat civil que els representa. Davant un problema que «fa segles que no es resol» i que s’ha «agreujat» amb la pandèmia, el Govern ha proposat avui un «gran Pacte per les cures», similar al que fa anys es va firmar contra la violència de gènere, i la instauració d’un «robust sistema estatal de cures» que creï uns 300.000 ocupacions públiques destinades a atendre els més vulnerables. 

«A més de promoure el repartiment equitatiu de les tasques de cures a les famílies, necessitem una xarxa pública de cures que sostingui des del comú una part important de les mateixes, amb salaris i llocs de treball de qualitat i amb totes les garanties per als que cuiden i els que són cuidats», ha afirmat la ministra en la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés, on ha tingut una forta topada amb Vox.

Segons la seva opinió, el sistema estatal ha de garantir el dret a rebre cures, el dret a cuidar en condicions d’igualtat, «cosa que suposa reconèixer i valorar socialment les cures no remunerades, garantint les condicions econòmiques i de temps per portar-les a terme» i el dret a treballar en condicions dignes. Si bé el dret a cuidar en igualtat només pot garantir-se, segons la ministra, amb transformacions «profundes» en el mercat de treball que garanteixin la conciliació.

Teletreball que no penalitzi les dones

Notícies relacionades

Per a això, la titular d’Igualtat s’ha compromès a impulsar, junt amb el Ministeri de Treball, una llei de temps corresponsable, que proporcioni «el dret a la conciliació». «Que la conciliació no suposi una renúncia per a les dones i, a més, sigui també un dret dels homes  sense que la societat els penalitzi passa per avançar legislativament en múltiples direccions», ha assenyalat. En aquest sentit, a més de la nova llei, que està recollida en l’acord de coalició del Govern, l’Executiu prepara una regulació del teletreball amb perspectiva de gènere, perquè aquesta modalitat no sigui una «trampa» per a les dones, ja que encara avui en moltes empreses per promocionar es requereix la presència física, per això es buscarà una legislació que possibiliti la conciliació i el dret a la presència física, mentre sigui una de les condicions per a l’assumpció de responsabilitats en les companyies.

Al març el Govern va prometre una prestació per a aquells treballadors que haguessin de demanar excedències o reduir la seva jornada a causa del tancament de les escoles, però mai es va posar en marxa. Montero ha explicat que els va fer «por» impulsar aquesta mesura, que s’acollissin sobretot dones i això engrandís la bretxa laboral.