unió europea

Brussel·les reivindica una aliança global per a la compra de vacunes

La Comissió Europea aprova la nova estratègia amb la qual finançar la compra anticipada de dosis en nom dels Estats membres

zentauroepp53785248 iosu200617160151

zentauroepp53785248 iosu200617160151 / OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

«Quan lluitem contra una pandèmia global no hi ha espai per al ‘jo, primer’. Europa no és una illa i les nostres economies estan estretament connectades, no només entre elles sinó amb la resta del món a través del comerç, els viatges i la cooperació», ha recordat aquest dimecres la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, després de l’adopció d’una estratègia conjunta sobre vacunes, recolzada divendres pels ministres de Sanitat de la UE, i amb la qual esperen garantir un «accés just» i «a preus raonables» una vegada que estigui disponible.

Per aconseguir-ho, Brussel·les destinarà una «part significativa» dels 2.700 milions d’euros de l’Instrument de Recolzament d’Emergència a finançar investigacions europees contra el coronavirus i firmar contractes de compra anticipada en nom dels Estats membres amb empreses farmacèutiques que treballen en la recerca d’una vacuna per garantir-se un accés preferent.

A canvi del dret a comprar un nombre de dosis de vacunes específics en un termini determinat, la Comissió finançarà part dels costos inicials als quals s’enfronten els fabricants i avançar-ne el pagament. La recerca d’una vacuna –hi ha un centenar d’investigacions en marxa i nou que ja han començat les proves en humans– és un procés habitualment molt llarg i complicat que requereix una desena d’anys. L’objectiu de Brussel·les amb aquesta estratègia comuna és accelerar els terminis i facilitar que estigui disponible en un període d’entre 12 i 18 mesos o abans si és possible. 

Acord comunitari

Notícies relacionades

L’estratègia comunitària arriba després de l’acord firmat per quatre països de la UE –Alemanya, França, Itàlia i Països Baixos– amb la farmacèutica AstraZeneca per al subministrament de 400 milions de dosis de la vacuna que la companyia està desenvolupant. Tot i que Brussel·les li ha tret ferro, Von der Leyen ha recordat que només amb una iniciativa conjunta permetrà augmentar les possibilitats de trobar una vacuna eficaç a preus raonables i posarà fre a una competència que no té sentit perquè «ningú estarà segur fins que tothom sigui segur».

Per això la insistència de Brussel·les per convèncer «un significatiu nombre» de líders mundials a fer pinya i comprar vacunes junts en el marc de la resposta global contra el coronavirus. En la cimera de finals de maig la UE va aconseguir compromisos per valor de 9.800 milions d’euros. La pròxima cita tindrà lloc el 27 de juny.