tornada a l'escola especial

Educació delega als centres la responsabilitat de controlar el virus

El Govern deixarà a les comunitats autònomes 500.000 dispositius electrònics amb connexió a internet per a alumnes desfavorits

Celaá insisteix que la mesura de distància a les aules ha de ser d'almenys un metre i mig tret que es creïn «grups bombolla»

undefined52608374 graf588  madrid  03 03 2020   la ministra de educaci n  isab200303151918

undefined52608374 graf588 madrid 03 03 2020 la ministra de educaci n isab200303151918 / JUAN CARLOS HIDALGO

2
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero

La ministra d’educació i Formació Professional, Isabel Celaá, va apel·lar aquest dimarts a l’autonomia dels centres docents per delegar en els seus gestors la responsabilitat de controlar el virus una vegada es torni a les aules. «Seran ells els que decideixin qui vetllarà pel compliment» de les normes fixades per evitar rebrots del coronavirus, va explicar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

D’aquesta manera, la titular d’Educació descarta implantar des del ministeri la figura d’una «infermera escolar», una demanda històrica de l’Organització Col·legial d’Infermeria que considera que així es controlaria de manera més efectiva una possible onada del patogen que ha buidat les aules.

Les escoles, per tant, escolliran aquesta persona encarregada de garantir que la ventilació de les classes sigui contínua,  els alumnes i professors compleixin amb les mesures higienicosanitàries de rentat freqüent de mans i es mantingui la distància de seguretat, que continuarà sent d’almenys un metre i mig, per assegurar el control immediat de possibles rebrots.

Els directors de les escoles, va prosseguir la ministra, formaran el claustre, professors i alumnes sobre aquestes mesures amb què combatre el virus. Celaá va insistir que tots els nens majors de sis anys, igual com els professors, hauran d’utilitzar la mascareta tret que sigui possible la creació de «grups bombolla» amb un nombre molt limitat de petits que es comportin a classe com si es tractés d’una família sense connectar amb la resta de mòduls d’Infantil o Primària.

Aquests grups podrien prescindir de l’ús de la mascareta, va avançar la ministra abans de recordar que les mesures de protecció contra el coronavirus «no són un caprici», sinó que compten amb base científica i estan en vigor a través d’un Reial Decret Llei del Ministeri de Sanitat.

«Sembla comprovat que els nens tenen menor càrrega vírica que els grans –va continuar–, però estem passant per una malaltia per a la qual encara no tenim vacuna», va subratllar confiada que totes aquestes limitacions desapareguin al llarg del curs 2020/21.

Celaá va insistir, a més, en la seva aposta per reforçar la formació digital i va anunciar que el Govern deixarà a les comunitats autònomes 500.000 dispositius electrònics amb connexió a internet perquè cap alumne es quedi fora de l’educació «independentment de la seva realitat social o d’on resideixi», va destacar.

Notícies relacionades

Educació rebrà del fons Covid-19 aprovat ahir pel Consell de Ministres un total de 2.000 milions d’euros que repartirà entre les comunitats autònomes per reforçar el sistema educatiu. «L’educació és el motor del desenvolupament de les societats», va proclamar Isabel Celaá abans d’apuntar les deficiències que han quedat al descobert durant aquests cent dies de confinament per l’estat d’alarma i que afecten, sobretot, als nens amb dificultats per accedir a internet o a un dispositiu electrònic.

Per aquesta raó i al costat del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital es destinaran 260 milions d’euros al programa ‘Educació digital’ amb què a més es pretén promoure una formació personalitzada dels alumnes.