desescalada estiuenca

Brussel·les adverteix: planifiqueu abans de viatjar

La Comissió Europea crea una plataforma web perquè els ciutadans coneguin en temps real la situació a les fronteres europees i les opcions de viatge

zentauroepp53762581 duesseldorf  germany   15 06 2020   passengers watch flight 200615155907

zentauroepp53762581 duesseldorf germany 15 06 2020 passengers watch flight 200615155907 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Tot i que pràcticament tots els estats membres han seguit les consignes de la Comissió Europea i han reobert des d’aquest 15 de juny les seves fronteres internes –amb l’excepció d’Espanya, Portugal i Dinamarca–, la situació en aquells països que ja permeten la lliure circulació no és homogènia i està plena de limitacions a la carta que obliguen a tothom que vulgui viatjar i creuar un pas fronterer –ja sigui en cotxe, autobús, tren, barco o avió– a revisar atentament i amb temps la situació al lloc de destinació per evitar sorpreses desagradables. 

Per facilitar la tasca, la Comissió Europea ha posat en marxa, com a part de la seva estratègia sobre turisme i transport, una plataforma web accessible en les vint-i-quatre llengües oficials, que ofereix un mapa interactiu en què es pot consultar informació «en temps real» sobre les opcions de viatge existents. La plataforma, anomenada Re-open EU, també inclou informació pràctica facilitada pels diferents estats membres sobre les restriccions de viatge que encara imposen països a Europa; les mesures de salut pública i de seguretat introduïdes per fer front a la Covid-19, com l’obligatorietat en l’ús de mascaretes, la distanciació física exigida, la introducció de protocols sanitaris per al turisme i l’existència d’aplicacions de rastreig.

També s’informa de l’exigència o no d’un certificat mèdic o una prova de coronavirus, entre altres mesures. Per exemple, segons la informació disponible, els ciutadans de la UE que entrin a Eslovàquia a causa d’una activitat econòmica durant un període superior a les 72 hores han de presentar un certificat mèdic. També als que viatgen a Holanda procedents de zones d’alt risc (en funció de la llista de l’Agència de Seguretat Aèria) se’ls requereix una declaració de salut, mentre que a partir del 16 de juny totes les persones que vulguin entrar a Àustria poden fer-ho sense certificat ni quarantena, excepte els procedents del Regne Unit, Suècia, Espanya i Portugal.

Notícies relacionades

La web també permet accedir a altres dades útils sobre les diferents ofertes turístiques als estats membres, amb informació sobre accessibilitat a les platges, bars, restaurants, hotels, museus, llocs de culte o la possibilitat de contractar paquets turístics. D’aquesta forma, sosté el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, els europeus podran prendre decisions responsables i ben informades a l’hora de gestionar els riscos persistents relacionats amb el coronavirus quan planifiquin les seves vacances i viatges. 

La intenció de Brussel·les és actualitzar regularment la web, tot i que la iniciativa ha nascut amb la informació d’Espanya  una mica obsoleta, ja que la situació recollida és a data de l’11 de juny, abans que el Govern espanyol anunciés la reobertura de les fronteres a partir del 21 de juny. A més de la Comissió Europea, també els ministeris d’exteriors d’alguns estats membres han posat en marxa diferents eines per difondre les possibilitats de viatge. És el cas també de Bèlgica, que utilitza un sistema de semàfor per informar del lliure accés o prohibició al país de destinació.