CANVIS PEL CORONAVIRUS

¿Com seran els casaments en la nova normalitat (i en les fases 2 i 3)?

Quan, com i on donar el 'sí, vull' a Espanya en funció del moment de la crisi sanitària

El reial decret llei del Govern que regula la «nova normalitat» no precisa com poden ser els enllaços

zentauroepp53568249 boda mascarilla200611123120

zentauroepp53568249 boda mascarilla200611123120 / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Espanya avança en la de la crisi sanitària de la Covid-19 i ja és més fàcil celebrar un casament. L’alleujament del confinament facilita així les cerimònies matrimonials, després d’una època en què el coronavirus havia complicat passar per la vicaria.

El decret que regula la nova normalitat no precisa com poden ser els enllaços, de manera que s’haurà d’esperar el desenvolupament reglamentari de la norma per conèixer els detalls. En qualsevol cas, tot apunta que els requisits seran més amplis que els establerts per als casaments en fase 3.

De moment, amb l’avenç de la desescalada ja és més fàcil donar el ‘sí, vull’, ja que tots els territoris són en la fase 2 i 3

Així han de ser els enllaços depenent de la fase en què es trobi cada territori:

Fase 2: màxim de 100 persones a l’aire lliure i 50 en espais tancats

Els casaments poden realitzar-se en tota mena d’instal·lacions, públiques o privades, sempre que no se superi el 50% de l’aforament. En total, podran assistir-hi un màxim de 100 persones en espais a l’aire lliure o de 50 persones en espais tancats.

A més, és obligatori mantenir la distància social entre els convidats, l’ús de mascareta i la higiene de mans. També caldrà garantir la separació de les taules durant el banquet, i els cambrers hauran d’utilitzar pantalles de protecció.

Fase 3: màxim de 150 persones a l’aire lliure i 75 en espais tancats

Es permeten els casaments i l’assistència a llocs de culte sempre que no se superi el 75% de l’aforament, fins a un màxim de 150 persones en espais a l’aire lliure o de 75 persones en espais tancats. Es mantenen les precaucions sanitàries (mascaretes, distància i higiene de mans).

Notícies relacionades

Espanya és el quart país de la Unió Europea on menys persones es casen, amb una ràtio de 3,5 casaments per cada 1.000 individus, i el tercer amb més divorcis, el 57,2% dels enllaços, segons dades publicades per l’oficina d’estadística comunitària, Eurostat. En concret, se celebren a l’any 170.000 casaments segons l’INE. 

La majoria es concentren entre l’abril i l’octubre i el pressupost mitjà s’acosta als 20.500 euros, segons dades d’un estudi elaborat pel portal Bodas.net en col·laboració amb Esade i Google. El sector dels casaments preveu unes pèrdues de 3.500 milions d’euros a conseqüència del confinament per la pandèmia, i les perspectives no són gens encoratjadores, ja que les parelles prefereixen posposar els seus compromisos fins almenys el 2021, a l’espera que se suavitzin les «incòmodes» mesures de distanciament social. El sector, que genera uns 350.000 llocs de treball directes, factura al voltant de 6.000 milions d’euros anuals.