Les víctimes d'abusos sexuals defensen la nova llei però demanen que s'apliqui

L'activista Miguel Hurtado creu que aporta elements positius tot i que opina que s'haurien d'allargar més els terminis de prescripció

Manuel Barbero veu la nova norma com un pas important i insisteix que canviarà les coses només si es respecta el text aprovat

fcasals47512045 barcelona 26 03 2019 juicio en la audiencia de barcelona por190326193749

fcasals47512045 barcelona 26 03 2019 juicio en la audiencia de barcelona por190326193749 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Víctimes d’abusos sexuals valoren positivament l’avantprojecte de llei per protegir la infància. Tant l’activista Miguel Hurtado com Manuel Barbero, pare del primer denunciant del ‘cas Maristes’, destapat per aquest diari, creuen que s’ha fet un pas important, però remarquen que no és definitiu. «Si no s’aplica adequadament, si no s’hi destinen recursos econòmics, quedarà com una simple declaració d’intencions», avisen.

«A moltes víctimes d’abusos sexuals dins de l’Església catòlica ens deixa un sentiment agredolç», analitza Hurtado, víctima del monge Andreu Soler, de l’abadia de Montserrat. «Es parla de les escoles, de l’esport i de la família, però no s’al·ludeix explícitament als entorns religiosos, una cosa que no es comprèn després dels casos de pederàstia que han aparegut durant els últims anys», remarca.

Fonts del Govern reconeixen que no se’n fa una menció explícita, però assenyalen que la llei serà d’aplicació en tots els àmbits, també l’eclesiàstic. L’ara activista aplaudeix, no obstant, que la llei inclogui formació per detectar els casos o els protocols que obliguen a denunciar-los. 

La prescripció

El cas de la prescripció dels delictes resulta més complex. Barbero considera que el salt que fa és qualitatiu perquè eixampla enormement la finestra de temps que tindran les víctimes de maltractament sexual en la infància per denunciar els fets, però creu que distingir entre la gravetat dels delictes investigats podria conduir a «confusions». Fins ara, la caducitat dels delictes s’activava a partir de la majoria d’edat de les víctimes i amb la nova llei ho farà a partir dels 30 anys. El ‘cas Maristes’ es va saldar amb un únic judici per als 17 docents denunciats. És a dir, a causa de la prescripció vigent, 16 professors sospitosos –alguns confessos– no han sigut jutjats. Hurtado, que opina que el canvi és substancial, creu que és insuficient.

La comissió d’investigació sobre abusos sexuals infantils en institucions d’Austràlia va publicar un estudi jurídic que comptava amb una mostra de 4.500 víctimes i que va concloure que «la mitjana d’edat de les persones al denunciar era de 44 anys». Això significa que l’ampliació espanyola queda molt justa, perquè arriba fins als 45 anys en els delictes més greus. 

Notícies relacionades

Segons el parer d’Hurtado, els partits polítics catalans i bascos, que representen comunitats especialment afectades per la pederàstia, haurien de «pressionar» durant el debat parlamentari al Congrés dels Diputats per aconseguir que els terminis de prescripció s’allarguin encara més.  

Benítez i la presó

El pederasta que va abusar del fill de Barbero, Joaquim Benítez, condemnat a 21 anys de presó, continua en llibertat. Demà dijous, tindrà lloc una nova vista per decidir si ha de començar o no a complir la condemna. Atès que presumiblement la defensa de Benítez presentarà un nou recurs, Barbero creu que continuarà al carrer. I això, assegura, és «frustrant».