D'ENTRE L'ANY 1000 I EL 800 AC

Descobert el monument maia més antic i gran

La construcció suggereix que el treball comunitari va ser més important del que es creia en el desenvolupament inicial dels maies

zentauroepp53637636 a three dimensional image of the ancient maya aguada fenix s200603172104

zentauroepp53637636 a three dimensional image of the ancient maya aguada fenix s200603172104 / TAKESHI INOMATA

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un grup internacional d’arqueòlegs ha trobat a l’estat de Tabasco (sud de Mèxic) l’estructura cerimonial més antiga i gran construïda pels maies coneguda fins al moment, una troballa que revela la importància del treball comunitari des dels primers moments d’aquesta civilització.

Segons publica aquest dimecres la revista ‘Nature’, l’enclavament (anomenat Aguada Fénix) consisteix en una plataforma elevada entre 10 i 15 metres, que s’estén 1,4 quilòmetres de nord a sud i des de la qual sorgeixen nou calçades amples.

Les restes, asseguren els investigadors, daten d’entre l’any 1000 i el 800 aC, és a dir que podrien ser anteriors al centre cerimonial del Ceibal (Guatemala), considerat fins avui l’enclavament maia més antic per la seva construcció del 950 aC.

Datació amb làser i radiocarboni

Per revelar-ne l’edat, l’equip va utilitzar un sistema làser de detecció per llum distància (‘lidar’, en anglès) a fi de distingir les formes tridimensionals de les restes arqueològiques, i a això s’hi va sumar una excavació in situ i la prova de datació per radiocarboni de 69 mostres.

«Aquesta àrea està desenvolupada, no és la jungla; la gent viu allà, però aquest lloc no es coneixia perquè és molt pla i enorme. Simplement, sembla un paisatge natural. Però amb lidar es descobreix com un lloc molt ben planificat», assegura el professor de la Universitat d’Arizona Takeshi Inomata, un dels autors principals de l’estudi.

El descobriment, explica Inomata, marca un gran canvi en la història de Mesoamèrica i tindrà nombroses implicacions.

Treball comunitari

Construït entre moltes persones i sense indicadors clars de marcada desigualtat social, com escultures d’individus d’alt estatus, el monument suggereix que el treball comunitari va ser més important del que es creia en el desenvolupament inicial de la civilització maia.

«Sempre s’ha debatut si la civilització olmeca va conduir al desenvolupament de la civilització maia o si els maies es van desenvolupar independentment», remarca Inomata.

Vista aèria del jaciment maia d’Aguada Fénix. / REUTERS

L’estudi, que se centra en una zona clau de la interacció entre les dues comunitats, apunta que Aguada Fénix va ser construït durant un període de buit de poder, una etapa en què es van poder intercanviar noves idees, com ara construccions o estils arquitectònics a diverses regions del sud de Mesoamèrica.

Replantejament de l’organització social

Segons els investigadors, el fet que construccions com aquesta es fessin abans del que s’havia pensat, quan la societat maia presentava un grau més petit de desigualtat social del que va registrar en etapes posteriors, farà que es repensin els processos de creació.

«No és només l’organització social jeràrquica amb l’elit el que fa possible monuments com aquest», assenyala Inomata.

Notícies relacionades

«Aquest tipus de comprensió ens ofereix implicacions importants sobre la capacitat humana i el potencial dels grups humans. És possible que no sigui necessari un govern ben organitzat per dur a terme aquest tipus de grans projectes. Les persones poden treballar juntes per aconseguir resultats sorprenents», afegeix.

Els arqueòlegs seguiran amb la investigació a la zona i esperen recopilar en el futur més informació sobre les àrees residencials pròximes a Aguada Fénix.

Temes:

Arqueologia