CONSELL DE MINISTRES

El Govern preveu que alguns territoris concloguin la desescalada el 7 de juny

Els residents en aquestes àrees podran viatjar fora de les seves zones a partir d'aquesta data

zentauroepp17506319 hie04  frontera  el hierro   09 11 2011   varios turistas y 200519212940

zentauroepp17506319 hie04 frontera el hierro 09 11 2011 varios turistas y 200519212940 / ELVIRA URQUIJO A

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern preveu que per al 7 de juny, quan venceria la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma que ha d’autoritzar aquest dimecres el Congrés dels Diputats, hi hagi territoris que puguin haver conclòs el seu pla de desescalada i vegin que s’aixequen per a ells les restriccions a la mobilitat, de manera que els seus habitants podrien viatjar a qualsevol altre punt del país. Això suposa que a determinades zones s’avança més ràpid del previst i sense esperar els 14 dies establerts al principi entre fase i fase per part de l’Executiu.

Així almenys figura en l’acord adoptat pel Consell de Ministres pel qual el Govern sol·licita al Congrés dels Diputats que ampliï 15 dies més, fins a les 0.00 hores del diumenge 7 de juny, la pròrroga de l’estat d’alarma a tot el territori espanyol, decisió que debatrà i votarà la Cambra baixa en el ple d’aquest dimecres.

En un primer moment, el Govern va preveure sol·licitar una cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, que esperava que fos l’última, fins al 27 de juny i de fet aquesta possibilitat va arribar a la taula del Consell de Ministres en la reunió d’aquest dimarts, segons va poder constatar Europa Press. No obstant, un acord d’última hora amb Ciutadans va obligar a canviar la data del decret i tornar a la pròrroga dels 15 dies habituals que fins ara sol·licitava l’Executiu.

Limitacions a la lliure circulació

Tot i aquest canvi, l’acord del Consell de Ministres preveu «la pèrdua d’eficàcia de les limitacions a la lliure circulació per a aquelles unitats territorials que hagin completat totes les fases de desescalada, de manera que serà possible per a les persones que s’hi trobin desplaçar-se a qualsevol part del territori nacional, sense perjudici de les limitacions que poguessin afectar-los quan es desplacin a aquells territoris que inclús no haguessin completat el procés de desescalada».

Perquè això ocorri abans del 7 de juny, és precís que certs territoris avancin més ràpid del previst si les seves dades respecte al control de l’epidèmia continuen evolucionant favorablement, una possibilitat que va contemplar el doctor Fernando Simón, principal assessor del Govern en aquesta epidèmia, divendres passat en roda de premsa.

El Hierro, la Graciosa, la Gomera i Formentera, al capdavant

En l’actualitat, només les illes canàries de El Hierro, La Graciosa i La Gomera, juntament amb Formentera, a les Balears, van entrar aquest dilluns passat a la fase 2, i, si es mantingués el termini recomanat de 14 dies entre fase i fase, no acabarien la fase 3 fins al 14 de juny.

Divendres passat, en roda de premsa, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va tornar a defensar que es respecti aquest termini perquè permet mesurar l’impacte de l’aixecament de les restriccions en els contagis, ja que cobreix el termini màxim d’incubació del virus abans de presentar símptomes.

Alguns presidents autonòmics com el valencià Ximo Puig han avançat la seva intenció de sol·licitar per a la seva comunitat el pas a la fase 2 a partir de la setmana que ve, tot i que el conjunt d’aquest territori va entrar a la fase 1 aquest dilluns.

Risc d’un rebrot

En el text de l’acord remès al Congrés, el Govern argumenta que «l’ombra d’un rebrot encara és possible, tant per possibles cadenes de transmissió internes no identificades o controlades fins a la data com per la possibilitat d’importació de països en els quals es transmeti activament el virus a mesura que es van aixecant les mesures de restricció de la mobilitat nacional i internacional».

Una vegada conclosa la fase de transició cap al que el Govern ha denominat ‘nova normalitat’, l’Executiu ja avisa en el seu acord que seran necessàries «la vigilància epidemiològica, la capacitat reforçada del sistema sanitari i les mesures d’autoprotecció de la ciutadania».

El ministre Illa, única autoritat

Notícies relacionades

Com va avançar el president del Govern, Pedro Sánchez, en la seva compareixença dissabte passat en la qual va anunciar que demanaria una pròrroga més, el ministre de Sanitat queda en aquesta pròrroga com a única autoritat competent delegada, posant fi a les funcions que fins al moment venien desenvolupant com a tals els titulars d’Interior, Defensa i Transport.

El decret introdueix així mateix «la possibilitat de modular l’aplicació de les mesures per part de les comunitats autònomes, de manera que es pugui assegurar un constant ajustament a l’evolució de les diferents unitats territorials».