MESURA DE PROTECCIÓ

L'obligació de portar mascaretes als espais públics entra en vigor aquest dimecres

L'ús d'aquestes peces serà imprescindible quan no es pugui garantir una distància de dos metres

Fernando Simón recomana portar-la quan se surt al carrer i posar-se-la quan s'aproximi a una aglomeració

evolucion-covid

evolucion-covid

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

L’obligació de portar mascaretes sanitàries en espais tancats i al carrer entrarà en vigor aquest dimecres. Però l’obligatorietat no regeix a tot arreu ni en tot moment. Només és exigible quan no es pugui mantenir una distància de seguretat de dos metres, cosa que crea el dubte d’exactament en quines circumstàncies s’ha d’anar amb mascareta i en quines no.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va recomanar aquest dimarts que es porti la mascareta quan se surti de casa, però va precisar que «no és necessari» posar-se-la fins que s’arribi a un punt on la proximitat amb la resta de persones impedeixi mantenir la distància mencionada.

«És obvi que si fa una volta pel camp o en una zona molt àmplia no és obligatòria, però en cas de dubte, el millor és optar per la prudència i posar-se la mascareta», ha afegit Simón.

Mal ús

Els tècnics de Sanitat mai han sigut partidaris d’estendre al carrer l’obligatorietat de la mascareta, entre altres raons perquè un mal ús pot ser contraproduent i la possibilitat d’encomanar-se a l’aire lliure és molt baixa. Ha sigut la pressió de les comunitats autònomes, reunides dilluns passat amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, el que ha portat a prendre aquesta mesura tot i que limitada a les situacions d’aglomeració.

Notícies relacionades

Hi ha molts més dubtes sobre això. ¿En quedaran exempts col·lectius amb malalties respiratòries? ¿L’hauran de portar també els que surtin a practicar esport? ¿Es multarà qui no la porti? El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va derivar aquestes i altres qüestions a la lectura de l’ordre que el Butlletí Oficial de l’Estat publicarà aquest dimecres.  

Al Govern se’l critica que hagi llançat missatges contradictoris sobre això, però Illa va afirmar que ara és una «mesura adequada per limitar el risc de contagi durant la desescalada», quan molta més gent comença a sortir al carrer. També va considerar que amb la limitació de preus establerta pel Govern, no és necessari que es reparteixin de forma gratuïta, però que les comunitats autònomes poden fer-ho si ho veuen necessari.