als seus 113 anys

La dona més longeva d'Espanya supera la Covid-19

És també la persona de més edat que supera el coronavirus

Forta i positiva, considera la pandèmia «una pena molt gran per a tothom» i agraeix el tracte rebut pels que l'atenen

abuela / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

La dona més longeva d’Espanya, de 113 anys, segons l’associació Gerontology Research Group, Maria Branyas, que viu en una residència d’Olot (Girona), també és a partir d’ara la persona de més edat que ha superat el coronavirus.

La Maria, filla d’un periodista natural de Pamplona que va ser responsable de la revista americana ‘Mercurio’ i d’una barcelonina, va néixer el 4 de març de 1907 a San Francisco (Estats Units), on el seu pare havia anat per feina després de passar una temporada a Mèxic.

Després d’un llarg periple per Nova Orleans i per les localitats catalanes de Barcelona, Banyoles, Girona, Calonge i Sant Antoni i Palol de Revardit, des de fa unes dues dècades viu a la Residència Santa Maria del Tura de Olot, on tenia una amiga i una cosina del seu marit.

Aquest centre, com passa en molts del seu àmbit a tot Espanya, ha patit la crueltat i la letalitat del coronavirus amb diferents defuncions confirmades per la Covid-19 o sospitoses de ser-ho.

Una de les bones notícies per a la residència és que la Maria, que va ser diagnosticada l’abril de Covid-19 i ha estat aïllada a la seva habitació diverses setmanes, en l’últim test ha donat resultat negatiu, fet que demostra que ha superat la malaltia.

L’àvia, de qui la seva filla explica que té «el cap molt bé» però que ha perdut molta visió i oïda, considera la pandèmia «una pena molt gran per a tothom» i que, en general, es desconeix sobre el virus «d’on va venir, com va venir i per què».

Als seus 113 anys, la Maria assegura que, de salut, es troba «bé, amb les petites molèsties que tothom pot tenir», i agraeix el tracte dels professionals de la residència: «Les persones aquí són molt amables, molt atentes».

Segons explica la seva filla Rosa Moret, la seva mare és «una dona forta i positiva», que, afectada pel coronavirus, «va agafar infecció d’orina i tenia malestar sense cap altre símptoma, però les proves que li van fer a través del Centre d’Atenció Primària (CAP) van donar positiu».

Aquestes setmanes que ha estat aïllada a la seva habitació, la vida li ha canviat poc, tot i que estava «avorrida, angoixada», segons relata la Rosa, a qui la Maria acomiadava «ràpid» quan parlaven per telèfon.

L’últim dia que la família la va poder visitar precisament va ser el de la festa del seu 113è aniversari, el 4 de març, i, des d’aleshores, tot el contacte ha sigut telefònic.

«És formidable»

«Ara que ja es troba bé, és formidable, té ganes de parlar, d’explicar coses, de fer les seves reflexions... Torna a ser ella», afirma la seva filla, que és qui, juntament amb el seu marit, porta un compte de Twitter de la Maria.

A través de la xarxa social explica coses sobre llocs que la seva mare va visitar, records d’infància i episodis de la vida d’algú, que, el 1915, va tornar amb barco des d’Amèrica perquè el seu pare havia emmalaltit de tuberculosi, tot i que va morir a bord i el seu cadàver va ser llançat al mar.

A la Maria, quan se li pregunta pel secret de la seva longevitat, respon que és qüestió «de tenir bona salut», detalla somrient la seva filla Rosa, que no recorda que la seva mare, que mai ha fumat ni l’ha vist fent més esport que els seus passejos per la Rambla de Girona amb les amigues, hagi tingut cap malaltia greu, «ni tan sols que s’hagi trencat un os».

En aquesta llarga vida la Maria ha vist morir les seves amistats, els seus pares, els seus tres germans i l’August, un dels seus tres fills, juntament amb la Maria Teresa i la Rosa, que tenen 86 i 76 anys, respectivament, però aquesta última explica que ella considera que «és el que hi ha i s’ha d’acceptar».

Notícies relacionades

L’àvia de més edat d’Espanya, que es va casar el 1931 amb Joan Moret, un metge de Llagostera (Girona), va tenir tres fills i, ara té 11 nets, uns dels quals ja té 60 anys, i 13 besnets.

La seva família està desitjant que tot això passi per poder visitar de nou la Maria.