CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Hostaleria al ralentí a la Cerdanya

La fase 1 de la Covid-19 no redunda en beneficis per a bars i hotels a la comarca, ja que el gruix de clients viu lluny

Els únics establiments que s'atreveixen a aixecar la persiana són els que tenen una terrassa bastant àmplia

zentauroepp53382542 terrassa del bar nord est  al centre de puigcerd  11 5 2020 200511170716

zentauroepp53382542 terrassa del bar nord est al centre de puigcerd 11 5 2020 200511170716

4
Es llegeix en minuts
Miquel Spa

La comarca de la Cerdanya ha estrenat aquest dilluns la fase 1 del desconfinament del coronavirus amb un ús pràcticament intern. Els avantatges que suposa la permissivitat més gran amb l’activitat econòmica d’aquesta etapa no serviran per fer calaix en bars, restaurants o hotels, ja que els seus principals clients són lluny de la zona. Els únics establiments que han aixecat la persiana són els que tenen una terrassa bastant generosa com per justificar el treball d’una o dues persones.

A les vuit del matí, Josep Tubau ha obert l’històric bar Snack a Bellver de Cerdanya, conegut per tenir una de les terrasses més grans de la comarca, amb uns 900 metres quadrats. Amb el menjador tancat, el local oferirà aquesta setmana esmorzars i menjars. Sopars, no, perquè les nits encara són fredes a la zona i la plantilla no està al complet. 

L’economia en la fase 1 a la Cerdanya busca un equilibri impossible perquè requereix molts factors: disposar d’una terrassa gran, comptar amb la fidelitat dels clients locals, treballar sense gaire marge de benefici i... que faci bon temps. Pràcticament impossible, segons han remarcat representants del sector.

El nou període sí que ha servit per permetre als grups d’amics i coneguts retrobar-se. Uns dels primers clients han sigut Andrea Garrido, Albert Osa i Roc Codina, que han esmorzat en una taula amb la normalitat d’abans de la pandèmia. Els tres amics han volgut aprofitar de seguida la nova permissivitat per reunir-se i recuperar les sensacions d’estar junts prenent alguna cosa. Després, tots han tornat a casa: «Ens hem quedat sense feina», diuen.

Delicat equilibri

Aquest delicat equilibri econòmic de la fase 1 no és factible per a tothom. Així ho remarca Pepita Colina, del restaurant La Solana de Bolvir, un altre dels establiments amb terrassa clàssica per aturar-se a menjar a peu de la carretera N-260. De moment, la Solana no obrirà aquesta setmana. «Amb el mal temps que farà i sense poder encara treure treballadors de l’erto, ho veig molt difícil; tenim moltes despeses entre el lloguer i el personal i, per tant, veig precipitat obrir», va argumentar Codina.

A la seva terrassa «podria ficar unes 30 persones en un dia assolellat», però les dificultats són moltes. «Hauria de cuinar, ser a la barra i servir sola anant amunt i avall», explica per justificar que no ho veu possible. «A partir de la setmana que ve, segons com ho vegi, m’ho plantejaré...», comenta.

Ganes d’activitat

Al centre de Puigcerdà alguns establiments amb terrassa han decidit obrir perquè compten amb una clientela habitual local i el propietari ha preferit anar escalfant motors. És el cas d’El cafè de la plaça, un dels més populars de la plaça dels Herois. El seu responsable, Francisco González Halcón, netejava i desinfectava taules a les vuit del matí amb l’esperança que aquest dilluns sigui el principi del retorn a la normalitat. Halcón ha explicat que obria «perquè ja feia dies» que tenia ganes i la gent de Puigcerdà també».

«Fins ara havia fet menjar per emportar, però avui és el primer dia que obrim als clients, i no sabem si serà rendible. Segons com vagi, decidirem què fem. De moment, la gent va venint. Oferim esmorzars, bocates i algun plat combinat i tapes tot el dia», explica el propietari. El cafè de la plaça ha obert amb Halcón i la seva parella com a treballadors, quan generalment té dos empleats més. 

A l’altre costat de la plaça, el bar Nordest redistribuïa les taules per complir la nova normativa. La seva responsable, Marta García, ha reobert el negoci «amb ganes de començar a viure una mica aquesta normalitat relativa, per tenir com a mínim la sensació de treballar una mica i donar vida al poble». El Nordest ofereix una terrassa reduïda i menjars per emportar. A les taules de la plaça es pot menjar amb una carta també reduïda durant el dia. Els caps de setmana s’aventurarà a oferir també sopars, si fa bon temps. «Ara estarem encara més condicionats pel temps», admet la propietària.

Paradoxa

Els hotels de la comarca han viscut aquest canvi de fase com si res hagués canviat. De fet, els hotelers del Pirineu es troben amb la paradoxa que tenen autorització legal per obrir, però els seus clients, la major part visitants de fora de Catalunya, no tenen autorització per sortir del seu entorn geogràfic. Aquesta situació és vista com una contradicció que impossibilita reobrir els negocis. Tant és així que aquest dilluns els establiments hotelers de la Cerdanya han mantingut el cartell de tancat.

Notícies relacionades

L’Hotel Bellavista de Bellver, un dels negocis històrics de la comarca, ha sigut un dels que no ha obert les portes. La seva propietària, Núria Vila, explica que «fins que no hi hagi turistes és absurd obrir». «Nosaltres vivim de la carretera, de la gent que viatja cap a Andorra, i sense trànsit no té cap sentit reobrir l’hotel», exposa Vila.

Els propietaris del Bellavista han aprofitat per fer la visita setmanal a l’edifici a fi de contestar correus i realitzar un manteniment mínim. Vila explica que la intenció de l’establiment és reobrir al juny. «A mesura que avanci tot, setmana a setmana, anirem veient què podem fer, però per a nosaltres és clau que la gent es pugui moure. Quan vagin obrint les províncies podrem anar reprenent l’activitat, i això creiem que no serà encara en les pròximes setmanes», exposa.