Tasca pendent: els penals
D’un total de 41 penes màximes llançades a l’Eurocopa femenina, incloses les tandes, només se n’han marcat 23, una taxa d’encert del 56%.

Mariona Caldentey se lamenta tras el penalti que falló ante Suiza en los cuartos de final de la Eurocopa femenina. /
L’èxit d’aquesta Eurocopa està sent indubtable. No només ho demostren les dades d’assistència i de quota de pantalla, sinó el pas endavant quant a competitivitat. Els 30 partits disputats fins ara, quan ja s’han superat els quarts de final, han deixat moments, jugades i gols excepcionals. Tot i que, sobretot en aquesta última fase, ha deixat un compte pendent per reparar: els penals. En els quatre partits de quarts disputats s’han assenyalat penes màximes, ja sigui en el temps reglamentari o en la tanda definitiva. I les xifres són inquietants.
De 41 penals llançats, comptant que hi ha hagut fins a dues llargues tandes decisives en els partits de quarts entre Alemanya-França i Anglaterra-Suècia, se n’han marcat només 23. Tan sols un 56% d’encert, pel que fa als llançaments des dels onze metres. És més, durant el temps reglamentari s’han assenyalat nou penes màximes i cinc no han acabat en gol: dos penals va fallar Espanya (Alexia i Mariona contra Suïssa), dos més Noruega i un Alemanya.
La situació més alarmant es va donar en l’Anglaterra-Suècia. El segon partit de quarts de l’Eurocopa es va decidir en els penals, després d’un partit travat i una pròrroga rocosa per a les dues seleccions. Arribat el moment clau, tot va semblar un disbarat. Hi va haver molts més errors que encerts. Ja no per l’actuació de les porteres, sinó pels errors de les llançadores. El balanç final va ser sorprenent. D’un total de 14 llançaments entre els dos equips, Anglaterra en va marcar tres dels set que va tenir. Suècia, tan sols dos.
No obstant, la tanda de penals decisiva entre Alemanya i França va ser espectacular, a l’altura de la gran eliminatòria que van regalar les dues seleccions. Amb l’1-1 al marcador quan va finalitzar la pròrroga, no quedava més remei que encomanar-se als penals i tenir sort. Es van fer 14 llançaments i, mentre que en l’Anglaterra-Suècia es van comptar més els errors que les fallades, a Basilea va ser totalment al revés. França només en va fallar dos i les germàniques, tot just un, cosa que els va valer segellar un pas èpic a les semifinals de l’Eurocopa, on jugaran contra Espanya dimecres vinent.
La implementació del VAR ha donat un protagonisme més gran a les penes màximes en aquesta edició de l’Eurocopa. Fins en 13 vegades en aquesta edició el videoarbitratge ha intercedit perquè s’assenyalés penal (i només vuit han acabat en gol). A més, les col·legiades han optat, majorment, per aplicar de manera rigorosa el reglament, no deixant passar cap opció dubtosa o donant marge de més a la interpretació
Aquesta Eurocopa està sent la millor de tots els temps. Però no ens oblidem que el futbol femení continua creixent i millorant, tant pel que fa a condicions per a les futbolistes com en aspectes més concrets. I els penals se sumen a aquesta llista.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança