DESESCALADA

¿Què puc fer si la meva província entra en la fase 1 de desescalada?

Veure els éssers estimats, assistir a enterraments i vetlles o asseure's en una terrassa estarà permès amb restriccions

¿Què puc fer si la meva província entra en la fase 1 de desescalada?

ELISENDA PONS

Es llegeix en minuts

Efe

Veure els éssers estimats, assistir a enterraments i vetlles, comprar sense cita prèvia, asseure’s en una terrassa o anar a l’església són algunes de les mesures d’alleujament que estaran permeses als territoris que entrin dilluns en la fase 1 de la desescalada.

El Govern anunciarà entre aquest divendres i dissabte quins llocs poden passar de fase i relaxar una mica més el seu desconfinament.

L’Executiu ha establert una sèrie de mesures generals per a la fase 1, si bé els acords amb les comunitats autònomes poden incloure especificitats territorials en la desescalada.

A continuació, una sèrie de preguntes i respostes de les activitats permeses en la fase 1 segons el Pla de Transició cap a la nova normalitat de l’Executiu, fase a la qual passaran algunes províncies el pròxim dilluns 11.

¿Podré veure els meus éssers estimats?

Sí, tret que sigui positiu per coronavirus o estigui en aïllament. No podrà visitar gent gran o que pertanyin a un grup de risc, per ser més vulnerables a la Covid-19.

¿Fins a quantes persones podran reunir-se?

Es permeten reunions de fins a deu persones. Hauran de mantenir la distància de seguretat de dos metres i respectar les normes d’higiene relativa a rentat de mans i «etiqueta respiratòria».

¿On podran fer-se aquestes reunions?

Tant a casa com al carrer.

¿Podré asseure’m en una terrassa a prendre alguna cosa?

Sí, sempre que trobi lloc per fer-ho perquè només es podran ocupar el 50% de les taules. Hi haurà d’haver una distància mínima de dos metres entre les taules i els grups de clients no superaran les deu persones. A més, s’hauran de desinfectar les taules entre un client i un altre, i no es podran utilitzar cartes d’ús comú ni portatovallons.

¿Quantes persones es poden desplaçar en un mateix cotxe alhora?

Els habitants d’un mateix domicili poden compartir un cotxe de fins a nou places.

¿Quins canvis afectaran les botigues?

Tan sols podran obrir els comerços de menys de 400 metres quadrats, igual que en la fase 0, però ja no serà necessària la cita prèvia ni l’atenció individual. Les botigues permetran l’entrada de clients fins a un màxim del 30% del seu aforament, serà necessari mantenir una distància de seguretat mínima de dos metres i s’haurà d’establir un horari d’atenció preferent a gent gran. A més, els comerciants hauran de desinfectar dues vegades al dia el local.

¿Es reactivaran els mercats ambulants?

Sí, tornarà l’activitat dels mercats a l’aire lliure a la via pública, tot i que amb restriccions relatives al distanciament entre llocs i la delimitació del mercat ambulant per a un correcte control de l’aforament per les forces de seguretat. Es limita al 25% el nombre de parades habituals i l’afluència màxima permesa serà de la tercera part de l’aforament.

¿Obriran dilluns els centres comercials o les botigues de més de 400 metres quadrats?

No, no es permet la seva obertura durant la fase 1.

¿Estaran permeses les vetlles?

Sí, però es limita el nombre de familiars que poden fer-ho, que és de 15 persones si té lloc a l’aire lliure i de deu en espais tancats.

¿Es podrà acudir a enterraments?

Sí, però també es fixa un límit: la comitiva per a l’enterrament o el comiat per a la cremació del mort es restringeix a un màxim de quinze persones i, en el seu cas, s’hi podrà sumar el ministre de culte o persona assimilada de la confessió respectiva per a la pràctica dels ritus funeraris de comiat del difunt.

¿Podré anar a l’església?

Sí, els llocs de culte obriran durant la fase 1, però l’afluència de fidels es reduirà a un terç.

¿Es podrà sortir de la província?

No.

¿Estarà permès el bany en piscines?

No.

¿Els gimnasos obriran les portes?

Sí, si les instal·lacions esportives són a l’aire lliure i les activitats no impliquen contacte físic (com el tennis o l’atletisme), s’hi podrà acudir en la fase 1. També en aquell moment es podran fer activitats esportives individuals amb cita prèvia en centres esportius que no impliquin contacte físic ni ús de vestidors.

No obstant, l’ús d’instal·lacions l’espai del qual sigui tancat s’haurà de posposar a la fase 2 i només quan l’esport es faci sense públic i no requereixi contacte físic.

Et pot interesar

¿Es recuperarà l’atenció a les persones amb discapacitat i les teràpies d’atenció primerenca, ocupacionals, de rehabilitació i psicosocials?

Sí, i també es tornarà a fer atenció domiciliària i seguiment continu a persones grans que no visquin en residències.