Barcelona, protagonista

La tela de la capa de Superman també ha vestit Letizia

Gratacós, empresa nascuda a Barcelona fa 85 anys, tornarà a firmar el vestuari de la 4a entrega de ‘Los Bridgerton’. Entre la seva exclusiva clientela figuren Rosalía, Beyoncé i Sarah Jessica Parker.

La tela de la capa de Superman també ha vestit Letizia
4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’èxit de taquilla del primer cap de setmana de Superman –sisena millor estrena a Espanya i tercera als EUA– agafa Juan Gratacós (Barcelona, 1967) a Nova York, a la fira tèxtil Première Vision, on acudeix des de l’any 2000. El gerent de l’empresa catalana familiar que porta per bandera el seu cognom des de fa 85 anys i que és famosa arreu del món per l’exquisida qualitat dels seus crepes, tuls brodats, pedreries, tweeds, organdins, estampats, brocats i jacquards premiums, assaboreix les mels de l’èxit, ja que s’ha sabut que la icònica capa vermella de l’home d’acer és de Gratacós.

Barcelona 10/07/2025 Gente. Juan Gratacós, director de la tienda de telas Gratacós, detrás del vestuario de las principales firmas de moda, y series como Los Brridgestone o películas como Superman. AUTOR: JORDI OTIX /

Jordi Otix / EPC

Tot i que qualifica de "formidable" la coincidència cinematogràfica, sap que és "una anècdota" dins de la trajectòria de la firma que dirigeix amb el seu cosí, Antonio Gratacós. El negoci que "amb tanta valentia i coratge van obrir els meus avis, Antonio Gratacós i Josefina Ortiz de la Orden, just a l’acabar la Guerra Civil", una botiga de teixits en ple passeig de Gràcia de la capital catalana, és avui referent internacional en el sector per la seva extraordinària qualitat i gosadia" i per avançar-se a les tendències, punta de llança també en innovació i tecnologia.

"Creadors de moda"

"Sempre dic que creem teixits que acaben donant forma als somnis d’altres", repeteix, exultant, durant aquesta conversa telefònica de cap a cap de l’Atlàntic. "Fins als 70 érem detallistes perquè no existia el prêt-à-porter. Veníem teles al metre a les modistes perquè fessin els guarda-robes de la burgesia catalana. Però si no canvies et mors, i ara som creadors de moda, més competitius", detalla. En les últimes dues dècades Gratacós ha girat cap al que Juan denomina un converter, que és qui crea una col·lecció amb el seu equip de disseny i subcontracta alguns processos, com el filat, la teixidora, la tintura..., però sota la seva supervisió. "En el nostre equip treballen dissenyadors que acudeixen a les principals fires on es decideixen, per exemple, els colors que estaran de moda en els pròxims anys; coneixem les tendències que vindran i, a més, ens agrada ser molt atrevits", diu amb orgull.

"Al final tenim un producte de primera, amb el que anem als grans comptes i venem en qualsevol lloc del món. La nostra clientela està en el top, no anem al confeccionista mitjà, ni al casual, com Inditex, per exemple, però sí a grans marques com Carolina Herrera, Chanel, Balmain, Dior i Purificación García, que et compra molts metres, i també anem al petit dissenyador, que busca coses molt especials", explica.

"Gràcies als clients que tenim a Nova York, que tenen molts contactes a Hollywood i a Broadway, hem tingut accés a produccions com Superman i Los Bridgerton", explica Juan. La tercera temporada del fulletó de Netflix ambientat en la Regència al Regne Unit va lluir el ric vestuari de Gratacós, "i en la quarta hi tornarà a haver coses nostres, perquè ja ens han fet una comanda", avança l’empresari, que afirma que el seu objectiu sempre ha sigut "vestir la nòvia, la mare de la nòvia... En definitiva, vestir per a una gran ocasió. D’allà la gran riquesa de les col·leccions".

Ebro 38, una tela de cine

En el cas de la capa vermella de Superman, va ser el productor de la pel·lícula que fa quasi cinc anys, quan el projecte del film de James Gunn que ara protagonitza David Corenswet va començar a agafar forma, va buscar Gratacós a través d’un dels seus clients. "Volien la millor tela per a la capa de Superman i van triar la nostra Ebro 38 –recorda el Juan–. El número és aquest to vermell robí i el teixit és el crepe llis que més venem [uns 400.000 metres a l’any, en un centenar de tons diferents].

Notícies relacionades

Tan fantabulós és el teixit Ebro de Gratacós que "s’utilitza per a moltes coses", fins i tot per vestir reines, avança Juan. "Amb aquesta tela vam vestir Kate Middleton, amb un vestit blanc dissenyat per Jenny Packham, i la reina Letizia, amb un disseny rosa xiclet de Carolina Herrera, per a la coronació de Carles d’Anglaterra", assegura, orgullós.

També han vestit de Gratacós una infinitat de personalitats i artistes, des de Rosalía, Nathy Peluso i Beyoncé fins a Céline Dion i Sarah Jessica Parker, entre d’altres. Juan Gratacós, els teixits del qual també són protagonistes dels escenaris de Broadway, en musicals com Wicked i Cats, s’enorgulleix de totes aquestes aparicions famoses –com en els últims Oscar, en què l’actriu Whoopi Goldberg i la presentadora Oprah Winfrey van lluir looks confeccionats amb les teles de la firma.